Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шест пъти по-богати станаха спекулантите, които заложиха, че Гърция ще банкрутира!

25 Юни 2010 / 12:06:19  GRReporter
3029 прочитания

Шест пъти по-богати станаха спекулантите, които се прицелиха към Гърция, след като през октомври 2009 г. стойността на гръцките CDS книжа беше 125 000 долара, а осем месеца по-късно достигна почти до 900 000 долара (печалба 573%)!

Залаганията, че Гърция ще фалира, направиха богати спекулантите, а инвеститорите си останаха традиционалисти, залагайки на облигации и на акции, и отбелязаха щети за първите шест месеца на годината. Данните произтичат от анализ на списание Economist, в който се споменават победителите и губещите за първите шест месеца на 2010 г.

Цели чували с пари са изкарали заложилите на hedge funds, които доскоро не занеха дори къде се намира Гърция. Всички които са купили евтино и са изтъргували скъпо очакванията за банкрут на Гърция уцелиха шестицата, тъй като до момента това е единствената инвестиция донесла печалби. По-малко пари получиха спекулантите, които се „заиграха” с възможноста за банкрути на други европейски държави. Процентните печалби достигнаха до 65% според индекса CDSs, Eur (iTraxx).

От друга страна всички инвеститори, които избегнаха CDS книжата и предпочетоха акциите на Уол Стрийт или на европейските борси отчетоха загуби в размер до 27%. Ощетени излезнаха и всички инвеститори, които избегнаха САЩ и Европа и потърсиха късмета си на други пазари по света. Според Economist на световно ниво са били отчетени щети в размер от 10% според индекса World all (MSCI).

Най-малко щети донесоха инвестициите в облигации – 3,3%.

 

 

Категории: Актуално книжа CDS спекуланти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus