Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шестима от най-богатите американци са с гръцки произход

21 Септември 2012 / 21:09:12  GRReporter
2706 прочитания

Шестима американци от гръцки произход с общо имущество на стойност 14 милиарда долара фигурират в списъка на 400-те най-богати граждани на САЩ, който публикува всяка година списание Форбс.  
Пръв сред тях е Джон Пол ДеДжориа, който е от смесен гръцко - италиански произход. Както пише за него авторът на статията във Форбс, той продължава да се къпе в милиарди, като прави хората да се чувстват и изглеждат добре. 68-годишният днес милиардер е започнал бизнеса си, докато живеел в стар Ролс ройс на булевард Сън сет в Лос Анджелес и продавал шампоани от врата на врата. Днес годишните продажби на компанията му за продукти за косата “John Paul Mitchell Systems” достигат до 1 милиард долара. Другата му фирма - “Patron Spirits”, която ДеДжориа започнал като хоби със своя приятел Мартин Кроули през 1989 е продала над 2,4 милиона каси текила през 2011. Милиардерът развива мащабна благотворителна дейност, която предоставя на нуждаещите се от помощ да помогнат сами на себе си. Организацията Chrysalis осигурява нов старт в живота за бездомниците в Лос Анджелес. Grow Appalachia пък им дава средствата и познанията, за да отгледат сами продуктите, с които да се прехранват.

Следващият по богатство потомък на гръцки имигранти в САЩ е Джон Кациматидис. Неговите 3 милиарда евро го поставят на 132 място в списъка на най-богатите американци. Синът на пришълци от остров Нисирос се занимава с търговия на всичко: от моторно масло до зехтин. Кациматидис успява да превърне една малка бакалница в империята Red Apple Group, която контролира веригата от супермаркети Gristedes в Ню Йорк, както и скъпите имоти, върху които са построени магазините. Неговите инвестиции в областта на енергетиката включват стотици бензиностанции и компанията United Refining Company в Пенсилвания.

 

 

 

Джим Дейвис и семейството му са на 229 място в списъка с имущество на стойност 2,1 милиарда долара. Той закупил компанията New Balance в деня на провеждането на традиционния маратон в Бостън през 1972. Днес тя вече е разширила дейността си от производство на спортни обувки на спортни уреди и оборудване за спортове като футбол, хокей на трева и лакрос. Компанията поддържа вътрешно производство - 25 на сто от обувките, които се продават в северна Америка са произведени в САЩ. През 2011 Дейвис закупува два парцела до седалището на New Balance в Бостън срещу 27 милиона долара. Там той планира да построи хотел, спортен комплекс и повече от три офис-сгради.

 

 

Джордж Аргирос се намира на 250-та позиция в списъка на Форбс с имущество на стойност 1,9 милиарда долара. Той е бивш посланик на САЩ в Испания и Андора по време на мандатите на Джордш Буш-младши и е натрупал богатството си от сделки с недвижими имоти. Той е директор на борда и изпълнителен директор на компанията Arnel & Affiliates и управлява компанията за недвижими имоти в Южна Калифорния с 5 500 апартамента и два милиона квадратни фута търговско пространство. Той е съдружник в компании за софтуер и също развива голяма благотворителна дейност.

 

 

 

Фармацевтичният магнат Майкъл Джахарис също се намира на 250-то място сред най-богатите американци. Той е натрупал имуществото си чрез компанията Kos Pharmaceuticals, която е учредил през 1988. Тя бе лидер в производството на лекарството срещу натрупването на холестерол в кръвта Niaspan и бе продадена на Abbot Labs през 2006 срещу 4,2 милиарда долара. През 2005 Джахарис учредява фармацевтичната компания Arisaph Pharmaceuticals, чийто директор е и до днес. Той е виден филантроп. Центърът за хранителни и биомедицински науки в университета Тафтс носи неговото име. Едно от големите му дарения е в размер на 7 милиона долара, които е предоставил на музея Метрополитън за поддръжката на колекциите от произведения на гръцкото, римското и византийското изкуство.

 

Категории: ИкономикаКомпании списание Форбс милиардери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus