Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Швейцарска алтернатива на пийпълметричните технологии

19 Март 2014 / 18:03:37  Анастасия Балездрова
1225 прочитания

Представяте ли си да можехте да гледате любимия си актьор в любимия си сериал, чийто сценарий пасва съвсем точно на вашия вкус, режисиран от любимия ви режисьор? Прекрасно, нали?!

Добрата новина е, че това вече не е просто мечта, а напълно изпълнима цел. За щастие на зрителите телевизиите вече се интересуват да им поднесат точно каквото пожелаят, а технологията им предоставя необходимите инструменти.

Във всеки бизнес способността да предвидиш бъдещето е много голямо предимство. В случая с един от най-нашумелите напоследък сериали House of Cards продуцентската компания Netflix е знаела, че той ще пожъне световен успех много преди да бъде заснет дори първият кадър. Компанията, която има 27 милиона потребители в САЩ и други 33 милиона в света просто изчислила данните. А те сочели, че публиката харесва работата на режисьора Дейвид Финчър във филма „Социалната мрежа” (The Social Network), един филм с участието на Кевин Спейси също бил предпочетен от много зрители, както и британската версия на House of Cards.

Тези три кръга на интерес от страна на публиката помогнали на Netflix да реши да откупи правата на сериала и да го заснеме отново.

Телевизионната и киноиндустрията винаги са използвали данни в планирането на своите проекти. Целта им винаги е да привлекат възможно най-голям брой зрители, което пък води до по-голям пай от рекламната пита. А тя не е никак малка – приходите от реклами в световен план са 147,1 милиарда евро годишно.

В днешната епоха на високите технологии измерването на рейтинга на телевизионните програми по старата пийпълметрична система изглежда почти примитивен.  Но и до момента в повечето от страните гледаемостта на телевизионните програми се изчислява въз основа на данните, които се получават от инсталираните в домовете на малък брой потребители апарати за отчитане. „Във Великобритания те са 5100, а в Германия 5000”, посочи Ейбрахам Бърнщайн от компанията за он-лайн телевизионна статистика ViSTA- TV на Европейския форум за база данните в Атина.

Системата на компанията следи едновременно предпочитанията на 3 милиона зрители, 250 различни телевизии и Електронния програмен справочник на 7-дневна база. „След това резултатите се обработват и това ни дава три резултата: Първо, статистика за това какво гледат зрителите в реално време, второ – препоръки за други програми, които биха им харесали, също в реално време и трето – да се свържем с глобалната система за данни”. ViSTA- TV събира данните си от две големи телевизионни мрежи – BBC и Zattoo. Според Бърнщайн този начин на събиране на данни дава реални данни за предпочитанията на зрителите и може да спомогне за правилното насочване на техните стратегии.

На същия форум Франк Котон от френския Национален статистически институт представи електронната платформа TeraLab, в която могат да се въвеждат както открити, така и строго конфиденциални данни, без вторите да са заплашени по някакъв начин.

„Платформата предстои да бъде открита през тази година. Нейната структура  позволява запаметяването и обработката на голям набор от данни, включително и на строго поверителни”, каза той. За данните, които не трябва да станат достояние на всеки е предвидено архивиране в един изолиран от останалата система „балон”. Освен това достъпът до тях няма да е възможен без използването на специален апарат, който се доставя на заинтересованите клиенти. „Така или иначе в платформата е предвиден непрекъснат мониторинг, който регистрира всяко действие, което се извършва”, допълни Котон.

Тази особеност на платформата я прави достъпна не само за различните компании, но и за държавните институции, които боравят с конфиденциални данни, особено след като е предвидена възможността те да работят от дистанция.

„Големият залог за нас е да използваме възможностите на технологията, за да защитим данните на потребителите”, посочи и главният стратег по неприкосновеност на информацията на Microsoft Питър Кълън. „Днешният модел не е ефективен, а новият трябва да включва правилните политики и законодателство. Тоест, достъп до данните трябва да имат правилните хора, в правилната насока за правилното им използване”, допълни той. 

Категории: Медийни вести технологии данни пийпълметрични изследвания изчисление в реално време Европейски форум за база данните Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus