Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След GRReporter дойде и GRReader

24 Ноември 2010 / 17:11:21  GRReporter
9048 прочитания

Да, истина е. Приложението на GRReporter за iPhone е вече факт. То носи името GRReader и може да бъде свалено безплатно от App Store. Така Новините от Гърция ще ви застигат където и да сте. В метрото, в офиса, във фитнеса, в парка, на летището. В Гърция, в Европа, в Америка или в Австралия.        

В началото на 21-ви век няма по-вълнуващо работно място от това в медиите. Стига, разбира се да приемаш предизвикателствата, а не да им се съпротивляваш. Така и ние, екипът, който стои зад GRReporter разбираме работата си.        

Виртуалното пространство стана част от нашия живот и това е необратим процес. В края на 20-ти век медийните теоритици го противопоставяха на реалното, определяха го като илюзорно, непълноценно и временно. То обаче продължи да се развива. Революционно. Google внесе нова епоха в разпространението на информацията, Facebook - в общуването между хората, Microsoft направи невъзможните неща възможни, а Apple превърна дори заклети консерватори като мен, които години наред се противопоставяха на компютрите и предпочитаха старата изпитана пишеща машина във фанатични привърженици на iPhone и iPad.    

Днес никой професионалист не си прави илюзията, че може да съществува успешно в който и да е бизнес без да е представен във виртуалното пространство. Производители рекламират във Facebook, ресторанти, хотели и заведения проявяват завидна изобретателност, за да се откроят в Google, военните лаборатории пренесоха ученията в компютрите и родиха Second Life, която даде старта на новото поколение компютърни игри. Най-новите музикални клипове и трейлърите на филмите се разпространяват в Youtube. Медиите трайно се изнесоха в световната мрежа и днес няма вестник, радио или телевизия, която да претендира за обществена значимост без своя страница в световната мрежа.  Писането на мемоари и воденето на дневници придоби формата на блогове. Някога новините се разделяха на печатни, радио и телевизионни. Днес те са виртуални. Разпространяват се в интернет, Facebook и Tweeter. Гледаме ги на живо на iPhone, докато пътуваме в метрото или чакаме да влезем при зъболекаря. Да имаш точната информация и да я съобщиш първи отдавна не е достатъчно, а само първото необходимо условие, за да се задържиш в медийния бизнес. В него категорично навлязаха и визуалните изкуства, за да останат там за дълго време.         

Дигиталното пространство измъкна фотографията от комата на изчерпването и й вдъхна нов живот. Фирми като Cannon, Nikon и Flipper направиха възможно заснемането на HD видео с подръчни средства и сравнително елементарното му разтоварване в глобалната мрежа. Модата на аватарите събуди позабравения интерес към комиксите и анимацията, която отново стана много hot. Светът на медиите вече е мултимедиен, където слово, фотография, видео, музика и анимация са така творчески вплетени и притегателни за ума и окото, че посетителят се връща отново и отново във виртуалното пространство.  Ролята на журналиста стана изключително интересна. Някога той ходеше на събитие с бележник и химикалка. Днес репортерите приличат по-скоро на дигитални шерпи или роботи от плът и кръв. Те носят със себе си компютър, фотоапарат, касетофон, стик за безжичен интернет, мобилен телефон, кабели.   Наскоро присъствах на лекция на Мартин Листър, професор от университета в Бристол, който припомни, че някога журналистът е бил редактор, който се е грижил да публикува интересни текстове. В ерата на телевизионния разцвет той е продуцент, който се грижи да излъчва безупречна продукция. Днес Мартин Листър определя журналиста като experience designer, дизайнер на преживявания, който въвлича аудиторията си в диалог, забавлява я, спори, анализира, споделя преживявания.   Екипът на GRReporter се стреми към същата цел - да се доближи до аудиторията си, която е триезична, глобална, образована и активна.  Затова и създадохме GRReader, където в подходящ за iPhone вид ще получавате Новините от Гърция, фоторепортажите ни и най-актуалното от нашата видеопродукция.

За по-нетърпеливите и любопитни читатели, ето няколко подробности относно GRReader:

  • Новините като един непрекъснат поток (stream).

Естествен вариант за показване на новините от сайта ни, беше да използваме различните категории и подкатегории. Какво обаче ни накара да излезем от рамките на тази идея? Навигирането с пръст, нагоре и надолу е толкова естествено и лесно, че предпочетохме буквално да влеем всички новини в един поток (stream). По този начин всичко е пред погледа на читателя, без да го караме да запомня и навигира, без да крием новините. Съобразихме се с факта, че това е приложение, което ще се използва "на път" и с една ръка. Затова максимално опростихме представянето на новините. Ще помислим и за начин да могат да се селектират новините от всяка категория.

  • Запазването на любими новини.

Ако искате да прочетете нещо повторно, но в момента сте на път или нямате възможност или време, можете да запазите новина, за да я прегледате по-късно

  • Фоторепортажи

Силата на iPhone e и в разглеждането на снимки. Нашите фоторепортажи са на разположение на читателя за лесно и бързо разглеждане, в това число и увеличаване и преглеждане на детайли от снимките (pinch to zoom)

  • Doc online - > Doc mobile

Видео таба дава възможност да гледате подбрани авторски материали от нашата видео продукция.

Категории: GRReader iOS iPhone App News
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus