Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Следващата седмица ще бъде решаваща

24 Юни 2012 / 11:06:30  GRReporter
2333 прочитания

През следващата седмица в Атина ще пристигнат представителите на надзорната Тройка Матиас Морс от Европейската Комисия, Клаус Мазух от Европейската централна банка и Пол Томсън от Международния валутен фонд, за да обсъдят с новосформираното правителство промените в икономическата политика, предоговарянето или актуализирането на меморандума.

Първоначално бе съобщено, че Тройката пристига в понеделник, но заради здравословните проблеми на премиера и на финансовия министър на Гърция, може би посещението ще бъде отложено с няколко дни, докато Андонис Самарас и Василис Рапанос бъдат изписани от болницата.

Посещението, което ще е първото след поемането на властта от новото правителство, но и първото след края на февруари, ще има политическо значение. Както поясниха висши служители във финансовото министерство, ще се проведат разговори с новите министри на финансите, труда, регионалното развитие, като не са изключени срещи и с премиера Андонис Самарас и с лидерите на ПАСОК и Демократичната левица.

Срещите с представителите на Тройката ще представляват първите съществени преговори на новото правителство с кредиторите, което ще определи до голяма степен посоката и мащаба на промените в меморандума и ще оформи националната стратегия предвид и решенията на предстоящата Среща на върха на 28 юни. Междувременно стана ясно, че на Срещата на върха няма да могат да вземат участие нито гръцкият премиер, нито финансовият министър на Гърция. Страната ще се представлява от външния министър Димитрис Аврамопулос и от заместник финансовите министри Георгиос Заниас и Христос Стайкурас.

Опознавателно посещение

Посещението на представителите на надзорната Тройка ще бъде по-скоро с цел да се запознаят с новите министри, които от тук нататък ще вземат решения по икономическата програма на правителството. В програмата се получи известна пауза заради изборите.

Проверяващите ще поискат да се запознаят с позицията на правителството по ключови въпроси, но също така ще поискат отчет за свършеното от февруари досега.

Освен това те ще поискат данни за развитието на икономиката, като например състоянието на бюджета, БВП, като интересът им ще бъде съсредоточен върху перспективите за развитие през следващите месеци.

Когато приключи работата на мисията тя ще информира ръководствата на Европейската Комисия, на Европейската централна банка и на Международния валутен фонд, и ще се върне през юли, за да осъществи проверка на икономиката в дълбочина, както и актуализиране на меморандума.

БВП - Заетост

Финансовото министерство ще представи пред Тройката кошмарните измерения, които вече достига рецесията в икономиката, за да убеди проверяващите в необходимостта от приемане на мерки за развитие.

Освен известното свиване на БВП с 6,2% през първото тримесечие на 2012, от гръцкото финансово министерство ще подчертаят, че прогнозите и за следващите тримесечия са негативни, тъй като второто тримесечие стана „жертва” на засилената несигурност около изборите. Третото тримесечие също ще бъде подложено на сериозни изпитания от очаквания спад в туризма, както и от свиването на потреблението, резултат от намаляването на разполагаемия доход на населението от „надутите” данъчни задължения.

Ще бъде посочено също така увеличаването на безработицата, като през първите месеци на годината броят на безработните е достигнал 1 100 000 души, а процентът - 22%, положение, което е далеч от целите на меморандума.

По-добри са перспективите пред публичните финанси, където бюджетният дефицит е по-малък от предвиденото, но съществуват рискове. Забавянето в приходите с близо 1 милиард евро през първите пет месеца на годината може да се покрие с данъчните задължения, при положение обаче, че данъкоплатците платят своите данъци.

Също така разходите, които са намалени с 2,9 милиарда евро в сравнение с целите, е трудно да останат на тези нива, без да последват проблеми във функционирането на държавната машина.

Оценка

Председателят на Eurogroup Жан-Клод Юнкер заяви по повод посещението на Тройката в Атина, че тя ще прецени състоянието на гръцката икономика, така че да се види докъде е стигнала програмата, като по-късно ще последва друга мисия на Тройката за разговори с правителството. Целта е процедурата да е приключила преди отпускането на следващия транш.

Вицепрезидентът на Европейската Комисия Оли Рен заяви, че мисията на Тройката ще оцени реформаторската програма и фискалната консолидация. «Ще видим какво е станало, какво не е станало и какво трябва да стане», каза той, като отбеляза, че «най-важното от всичко е реформите в Гърция да започнат отново ».

Във всеки случай финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле подчерта в свое изказване, че Гърция трябва да спази условията от спасителната програма, като добави, че няма място за маневри по отношение намаляването на дълга до 120% от БВП.

„Постен” отчет за първото четиримесечие

Категории: надзорна Тройка меморандум посещение ново правителство отчет мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus