Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Смартфоните: тихите убийци на Web, какъвто го познаваме

09 Май 2014 / 08:05:27  Иван Петков
1994 прочитания

През последните години постоянно се говори за "post-PC" ерата, която измества персоналните компютри за сметка на различни "умни" преносими устройства. Факт е, че бройките на продадените смартфони и таблети растяха с космическа скорост, докато броят на продадените персонални компютри спадаше с всяка изминала година.

Причините за това са много и са комплексни: информирахме ви за затрудненията, които изпитва и реформите, които протичат в софтуерния гигант Microsoft, под чиято операционна система работят на 90% от персоналните компютри. Писахме и за възхода на Apple и Google, за устройствата за носене. Все интересни и нови джаджи, които привличат не само вниманието на потребителите, но и техните пари.

Таблетите забавят своя ръст

Таблетите са устройствата, които са основно спрягани за "убийци" на традиционните персонални компютри, тъй като съчетават удобството на преносимите устройства със сравнително голям и удобен екран, върху който потребителите могат да използват пръстите си по най-естествен начин, за да взаимодействат с тях. Големите играчи като Apple, Microsoft и Google наблегнаха на налагането на таблетите.

Кривата на растеж на доставките на таблети беше невероятно стръмна през последните години. В същото време използването им в различните възрастови групи се оказа неочаквано. Изводите от цели две изследвания на Pew Research, ясно показват тази тенденция:

16% от възрастовата група 15-20 години ползват таблет

18% от възрастовата група 21-29 години ползват таблет

25% от възрастовата група 30-55 години ползват таблет

Свикнали сме тенденцията да е точно обратна: групата на най-младите потребители да откликва с най-голям ентусиазъм и с готовност да ползва новите технологии, докато с нарастването на възрастта консерватизмът се засилва и хората не са толкова склонни да се разделят със своите навици и да изпробват ново устройство. Защо това не е така в случая? Може би, защото по-старите поколения приемат таблета като естествено продължение на своя персонален компютър. Освен това не трябва да забравяме, че бюджетът, който един тийнейджър може да похарчи често е ограничен  и той често трябва да избира между таблет и смартфон, като вторият печели - родителите искат да имат постоянна връзка със своето дете, каквато таблетите не предоставят. Не на последно място, макар да са страхотни устройства за възприемане на всякакъв род мултимедийна информация и съдържание, таблетите не са подходящи за водене на записки, писане на домашни и въобще - за създаване на съдържание, каквото се налага да "произвеждат" учениците и студентите. Може би те имат роля като един вид универсален учебник, но това е друга тема.

Не на последно място, тази година Apple отчете забавяне в продажбите на iPad, за пръв път след неговата поява. Тенденцията може да се дължи на насищане на пазара и да станем свидетели на забавяне на темпа на разпространение на тези мобилни устройства. В същото време продажбите на iPhone все така нарастват:

Променящият се интернет

Растящият пазарен дял на таблетите, поддържан от по-старото поколение потребители, показва една интересна тенденция. Има два различни свята в интернет, които не са забележими на повърхността. Начинът, по който по-възрастните потребители взаимодействат с интернет е основно чрез браузър и имейл клиент - тези поколения са свикнали да посещават уеб сайтове и да ползват търсачки, за да намират и достигат до желаното съдържание, както и да си взаимодействат с други хора. Групата на потребителите над 30 години са израснали с познатия мейл клиент, ползват интернет форуми, чат канали и всичко това благодарение на една единствена програма - уеб браузърът, който се явява като универсален прозорец към дигиталния свят. Таблетът, със своя по-голям екран, е идеалното устройство, което да служи за естествено продължение на този модел.

За по-младото поколение, интернет означава стотици малки приложения с едно единствено предназначение, които работят заедно безпроблемно. Младите хора израстват с мобилния телефон, който е тяхно основно устройство, и това променя из основи начина, по който те използват и мислят за интернет.

Нека отново погледнем данните. Според Pew Research  74% от тийнейджърите използват интернет през своя телефон.  Нараства и процентът на потребителите, които основно се свързват към световната мрежа през своите смартфони. Освен чисто финансови, причината тийнейджърите масово да не ползват таблети е, че те не виждат нужда от тях като устройства за достъп до интернет. За тях приложенията за смартфони са начинът да имат достъп до нужната им информация и средство за общуване с приятели. Те са израснали без активно да ползват лаптоп и уеб браузър, които свързват с учене и задължения.  За тях достъпът до един уебсайт е свързан с употребата на приложение, което визуализира съдържанието му по удобен и подреден начин.

Големите компании започват да забелязват тази тенденция и бързо се адаптират към един свят, в който мобилното приложение прави само едно нещо, но го прави добре, като може взаимодейства и с други приложения.

Facebook бяха една от първите компании, които започнаха да наблягат над мобилното си приложение, което от своя страна малко по малко започна да живее свой собствен живот. Наскоро те отделиха в отделно чат приложение функционалността за размяна на съобщения и не след дълго Facebook приложението няма да я поддържа, а ще се наложи да инсталираме отделно приложение: Facebook Messenger. Също така пуснаха приложение за новини, наречено Paper, както и закупените от тях Instagram и WatsApp.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus