Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Sony и Samsung в борба за вашата китка

28 Февруари 2014 / 09:02:27  Иван Петков
3530 прочитания

"Световният мобилен конгрес", който се провежда в края на февруари в Барселона, е традиционно място, на което производители от цялата мобилна индустрия представят своите най-актуални мобилни джаджи. Именно с тези технологични продукти, представени в началото на годината, те ще се борят за сърцата и джобовете на потребителите.

Главни действащи лица, сред морето от интересни предложения, бяха Sony, които се опитват за върнат своята популярност и верността на феновете, и Samsung, безспорният лидер на пазара на мобилни устройства.

SONY Xperia Z2 - чакана еволюция

На специално организирано събитие, Sony представи наследника на флагманската си серия смартфони Xperia Z под мотото „Детайлите правят разликата“. Телефонът носи характерния изчистен и класен дизайн. Нека разгледаме новостите в сравнение с неговия предшественик, тъй като Xperia Z1 се появи на пазара сравнително скоро.

1. Xperia Z2 е с по-добър дисплей

Главната критика към предходния модел беше липсата на яркост на цветовете и лоши ъгли на виждане. При положение, че екранът е основното и най-главно средство за комуникация с устройството е ясно, че компромиси с него не отиват на смартфон от висок клас. От Sony са поправили този недостатък и сега екранът има доста по-живи и наситени цветове, благодарение на технологията Live Colour LED, която производителят е добавил към познатите ни от  Xperia Z1 Trimluminos и X-Reality технологии. Xperia Z2 има по-голям дисплей – 5,2 инча, в сравнение с 5-инчовия екран на Xperia Z1. Резолюцията остава непроменена, но , честно казано, тя е предостатъчна за удобна работа и детайлно изображение - 1920 x 1080 Full HD.

2. Xperia Z2 носи подобрения в камерата

Друга област, върху която Sony наблягат е камерата. Тази в  Xperia Z1 трябваше да е впечатляваща и една от най-добрите на пазара, но се оказа, че в реални тестове тя има своите проблемни и слаби страни. И Sony понесоха заслужена критика.

Xperia Z2 разполага с 20,7-мегапикселова камера съчетана с 1/2.3-тип Exmor RS for mobile CMOS сензор за изображения и интелигентния процесор за обработка на изображения BIONZ for mobile. Това, според компанията, ще гарантира превъзходно качество на снимките и видео клиповете. Xperia Z2 разполага със същата Smart Social функция като Xperia Z1, в Z2 е добавена възможност за 4K видео заснемане. Освен това към Xperia Z2 има добавени и някои видео ефекти.

Очакваме да видим първите реални тестове и сравнения на камерата, за да преценим дали този път Sony ще успеят да задоволят очакванията на смартфон-фото-ентусиастите.

3. Xperia Z2 идва с подобен дизайн

Една от областите, в които Sony заявиха своите претенции за лидерско място, беше дизайнът. Xperia Z2 внася някои малки детайли, с които устройството, направено от стъкло и метал, изглежда още по-добре. Промените не са революционни, но определено добавят щрихи, които да задоволят дори най-артистичните и претенциозни потребители.

Не на последно място трябва да се отбележи, че телефонът, макар и с по-голям дисплей, е нараснал на дължина съвсем малко, а на усещане е по-лек от своя предшественик.

4. Xperia Z2 звучи по-добре

Друга област, в която Sony имат оправдани претенции, главно по исторически причини, това е звукът. Създателите на Walkman са се постарали и с новата технология S Force Surround Sound, ще се опитат да предоставят максимално добро озвучаване когато на Z2 се играят игри, слуша се музика, а защо не - гледат се филми. Високоговорителите вече са стерео и обещават отлично звуково изживяване.

5. Батерията на Xperia Z2 издържа по-дълго

Батериите са ахилесовото сухожилие на съвременните смартфони. Ако видите човек с телефон в ръка, който трескаво се оглежда за контакт и търси зарядно, то най-вероятно той държи смартфон в ръката си.

Xperia Z1 идваше с 3000mAh батерия, докато Xperia Z2 разполагас  3200mAh батерия, която обеща до 14 часа време за разговори и 880 часа в режим на изчакване. Освен това, с икономичния STAMINA режим на батериите на Sony можете да останете свързани дори още по-дълго, тъй като той автоматично изключва функциите, от които не се нуждаете, за да се пести енергия, когато екранът не е активен.

6. Останалите характеристики

Xperia Z2 ще се продава с Android 4.4 KitKat докато Xperia Z1 все още чака за ъпгрейд. Повечето потребители едва ли биха забелязали съществени разлики във версията, като по-скоро ще от тези, които Sony са внесли във фирменият интерфейс. Процесорът ще е същият и надали потребителите ще усетят разлика. Той е един от най-бързите на пазара и надали ще се затрудни с вече оптимизираната за по-слаб хардуер версия на Андроид.

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus