Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Споразумението с тройката е близо

13 Април 2013 / 11:04:49  GRReporter
1271 прочитания

След шестчасовата среща на заместник-министъра на финансите Христос Стайкурас с ръководителите на тройката високопоставени служители на министерството изразиха надеждата си, че отворените теми ще бъдат приключени утре. Междувременно, участници в срещата на Еврогрупата в Дъблин информираха, че гръцката делегация е била подложена на натиск, че ако до вторник няма постигнато съгласие поне по въпроса с държавните служители, до края на април няма да бъде преведена вноската от 2,8 милиарда евро. Според същите източници трябва да има  споразумение, което да включва  и задължителните съкращения на държавни служители.  Кредиторите искат да получат тримесечни графици за съкращенията на държавни служители до края на 2014, не само на нарушилите клетвата, но и на така наречените  „кръшкачи”.

 Успоредно с това продължават дискусиите за просрочените задължения на частните лица към данъчните служби и осигурителните каси, за новия данък, който ще замести специалния данък върху недвижимите имоти, плащан заедно със сметката за електричество, както и за уреждането на лошите кредити към банките. По всички тези въпроси има съгласие, но остават да се договорят много детайли, в които според правителствен източник „може да се крие дяволът”.

За вноската от 6 милиарда евро за първото тримесечие на тази година ще бъде поискано по всяка вероятност споразумение за ревизирания меморандум, в което да са включени между другото рекапитализирането на банките, приватизацията и отварянето на затворените професии.

Междувременно в събота в 13:30 министър-председателят Андонис Самарас ще се срещне с политическите лидери, които подкрепят правителството- председателите на ПАСОК Евангелос Венизелос и на Демократичната левица- Фотис Кувелис. 

По-рано представители на ПАСОК подчертаха необходимостта възможно най-бързо да бъдат завършени преговорите с тройката. Както обясниха, за гръцката икономика, за самочувствието на гърците и за международния образ на страната е от жизнено важно значение да не се възпроизвежда несигурността всеки път, когато представители на тройката посещават Гърция. Според същите източници, заради общоевропейската нервност и събитията в Кипър е крайно наложително Гърция да оползотвори напълно факта, че има програма от „стар” (преди кипърските събития) тип с кредит в размер на 240  милиарда евро, чрез който става пълното рекапитализиране на банките й.

Що се отнася до проблемите на държавната администрация, изразява се увереност, че до неделя ще се постигне съгласие с тройката. Отбелязва се, че приемането на правилото 1:1  за дисциплинарния характер на съкращенията им придава характеристики на преструктуриране, а не финансови такива.  За просрочените задължения се подчертава, че  съответните норми трябва да са възможно най-реалистични и близо до възможностите на фирмите и на домакинствата. Успоредно с това, точно толкова полезни за банките, фирмите и домакинствата трябва да са нормите за свръх задълженията и необслужваните кредити.  Отбелязва се и положителната реакция на тройката към предложението на ПАСОК за прехвърляне на средствата по програма ЕСПА в Европейския социален фонд  в рамките на борбата с безработицата.

Ново противопоставяне СИРИЗА-Кедикоглу

Приключването на дискусиите между правителството и тройката може да бъде представяно за пореден път като национален успех, през юни обаче ще бъдат предприети нови мерки за да се „покрият” неуспехите от предишните месеци, които ще натоварят допълнително народа. Това са коментарите на СИРИЗА, откъдето коментираха  предаността на правителството към програмата на меморандума като „предумишлено убийство на гръцкото общество”.

Говорителят на правителството Симос Кедикоглу определи риториката на СИРИЗА като характерна за Гражданската война. „За да подкрепи крайните си твърдения СИРИЗА днес прибягна до лозунги от Гражданската война. Никой обаче не я следва...” подчерта Кедикоглу.

Независимите гърци: Преминаха всякакви граници

От мига, в който правителството се съгласява със всичко,  дребните чиновници от тройката преминаха всички граници, представяйки и нови изисквания, след като вече са си осигурили масови уволнения на хиляди държавни служители, заяви парламентарният представител на Независимите гърци Нотис Мариас.

Комунистическата партия: преговорите ще доведат до нови мерки

Комунистическата партия предупреди, че преговорите ще доведат до нови мерки, насочени срещу трудещите се. Пристъпва се към уволнения на хиляди служители и едновременно с това се налагат отмяната на почивния ден в неделя, нови данъци, приватизация, твърдят от партията и призовават трудещите се да не се поддават на пропагандата и насилието на правителството и да не бъдат тъпкани.

 

Категории: тройка преговори съкращения на държавни служители вноска
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus