Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Студенти направиха лесно достъпен Facebook за хората с увредено зрение

16 Юни 2011 / 11:06:33  GRReporter
1753 прочитания

Хора с проблеми в зрението ще имат по-лесен достъп до Facebook, след изобретението на трима гръцки студенти по Информатика от Икономическия университет в Атина, съобщава то Вима. Алексис Тзанетопулос, Филипос Протогеридис и Димитрис Стрипелис са младите момчета, които създадоха ново уеб приложение, което ще позволи на всички с увредено зрение да ползват социалната мрежа. Иновацията е спечелила първо място на конкурс за развитие на нови информационни технологии и днес тримата изобретатели са готови да разгърнат предприемаческия й потенциал.

Всичко започва, когато 23-годишния Алексис се заел да научи 12-годишния Василис да ползва компютър. Първите стъпки били детето да се научи с програмата Word за създаване на текст. След това пристъпили към усвояване на интернет пространството. Неизбежно малкият Василис пожелал да стане част от алтернативния свят на най-голямата социална мрежа в кибер пространството. „Слепите хора използват компютър чрез една конкретна програма, която чете всичко, изписано на екрана. Начинът, по който действа програмата кара потребителят с увредено зрение да натисне поне 25 път бутона Tab, само за да разбере какво е написал неговият приятел какво му е написал на стената wall”, обяснява Алексис. Той решил да създаде нова платформа, която ще позволи на хора с или без увредено зрение да сърфират без особено затруднение. Основната му мотивация разбира се е била привързаността му към малкия Васили и желанието му да направи по-достъпен света в хората в неравностойно положение. „Беше въпрос на време да изградим нов софтуер, който може да им даде нови възможности”.

Алексис разработил първоначалния софтуер и се свързал с двама негови колеги от университета Филипос и Димитрис, за да изпълнят заедно проекта. Всички започнали работа от декември миналата година, като се съсредоточили върху изграждането на приложение, което превръща данните заложени в страницата на Facebook в звук. В същото време използва нов тип четене на данните на екрана, което е съобразено с философията на сайта. Приложението използва също така функцията „разпознаване на глас”, така че потребителят може да работи с гласови команди и клавишни комбинации, за да прилага основни функции като четене на мнения в "стената".

Тримата изобретатели искат да реализират иновацията си на пазара, така както са се реализирали техни колеги в чужбина. „Това не е благотворителност. Това е бизнес идеята, че е насочена към конкретни нужди. Това означава, че може да помогне на определена група от хора, по този начин отговаря на хуманитарни мотиви. От друга страна предполага потенциал за търговска експлоатация на идеята. Всеки продукт, който покрива конкретни нужди, може да доведе до инвестиции и печалба”, обяснява Алексис. Той подчертава, че в областта на развитие на високите технологии в помощ на хората с увреждания, държавата няма никаква политика. Всичко е в ръцете на частната инициатива и това е още една причина, младите програмисти да потърсят подкрепата на частни инвеститори.

В момента 23-годишния Алексис Тзанетопулос се е заел да разработи втора разработка за социалната мрежа, която ще е в услуга на хората с увреждания на горните крайници, също като се приложат гласови команда. Едновременно с това искат да разширят своите платформи за слепи, за да включват приложения за управление на Twitter, YouTube и Wikipedia.

Категории: Медийни вести технологии facebook зрение слепи приложение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus