Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стурнарас е готов за среща с кредиторите

27 Септември 2012 / 15:09:57  Виктория Миндова
991 прочитания

“Съгласихме се, приключихме, няма да има друга среща за мерките”, заяви на излизане от премиерския кабинет министърът на финансите Янис Стурнарас. Там се проведе поредното заседание на политическите лидери, които подкрепят тристранното коалиционно правителство в Гърция. Горещата тема на последните седмици остават мерките, които правителството трябва да приеме в рамките на плана за фискална консолидация в следващите две години.

Както в баснята “Риба, рак и щука” от средата на лятото досега силите в коалиционното правителство теглят в различни посоки и не могат да се съгласят за това как Гърция да занули бюджетния дефицит. Базовото съгласие, което достигнахме ми дава основа за приключване преговорите с тройката, поясни Стурнарас пред журналисти.

Ръководителите на надзорната мисия за Гърция от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия се връщат в Атина в понеделник, за да ревизират крайният пакет от мерки, които гърците са подготвили. Те ще дадат основната рамка на икономическата програма на страната до 2014, която включва основно съкращение на пенсии, заплати в държавния сектор и намаляване на разходи в здравната и социалната сфери.  

“Кредиторите не приемат мерки свързани със структурни промени в публичния сектор”, заяви пред GRReporter източник приближен до премиера Андонис Самарас. Обещания за реформи на публичната администрация, които ще спестят средства на бюджета са давани много често в последните три години, но много малко от тях са изпълнение на практика. “За подобен тип мерки вече не ни вярват”, заяви същият източник. Затова оздравителната програма ще се съсредоточи главно върху съкращение на разходи, които могат да дадат незабавно положително отражение върху бюджета.

Лидерът на Демократичната Левица Фотис Кувелис, който подкрепя правителството настоява в договора за пакета от мерки да се включи и клауза, която да предоставя гъвкавост и заменяемост на мерките. Например, ако приходите от борба с данъчната некоректност се увеличат, да не се съкращават допълнително пенсиите. “Клаузата за замяна на мерките е много важен параметър. Когато ни се даде удължение на периода за изпълнение на програмата, тя ще представлява много важно облекчение за нас”, каза Кувелис на излизане от срещата на коалиционните партньори.

Политическите кръгове в Гърция смятат, че удължението на периода за изпълнение на фискалната консолидация е неизбежно. То ще е за период от две години между 2014 и 2016. Въпреки това, тази тема не може да бъде обсъждана официално преди да приключат преговорите с кредиторите. Според информацията до момента правителството и кредиторите трябва да достигнат съгласие до осми октомври, когато ще се проведе работното съвещание на министрите от еврозоната. Надзорниците са категорични, че след като мисията на кредиторите се договори за крайния вариант на плана за фискална консолидация, той трябва да мине за одобрение през Юрогруп, след което да се гласува като закон в гръцкия парламент.

Рояци от журналисти, фоторепортери и оператори се бяха струпали пред офиса на Андонис Самарас докато течеше срещата на политическите лидери. От разговор с местните репортери стана ясно, че най-големите притеснения вътре в страната са докъде ще стигнат съкращенията на заплатите и пенсиите, които в много сектори са сериозно намалени. Повишаването на пенсионната възраст до 67 години също не се посреща радушно от гърците, но най-голяма грижа остава липсата на перспектива за възвръщане на икономическия ръст. Гърция е в петата си година на рецесия. Допълнителните съкращения на доходите на гражданите заедно с лавинообразно нарастващата безработица увеличават чувството на несигурност в народа.

Чуждестранните репортери от друга страна съсредоточават вниманието си в по-голяма степен в политическата обстановка в страната. Основният въпрос за тях остава “Доколко тристранното коалиционно правителство ще издържи на обществения натиск, след приемане на новите финансови съкращения?”. Никой от тях няма голямо доверие в способността на това правителство да достигне до пълен консенсус в дългосрочен план. Основната сила в правителството е дясната Нова Демокрация, която спечели най-много гласове на юнските парламентарни избори, но така и не успя да събере пълно мнозинство. Правителството се сформира с помощта на социалистите от ПАСОК и на Демократичната левица – партии, които се обявяват като про-европейски.

Въпреки това, идеологическата база на Демократичната левица изключва голяма част от мерките, свързани с окастрянето на пенсиите и съкращенията в публичния сектор. Според неофициална информация от 17-те депутати на Демократичната Левица, 15 ще гласуват против плана за фискална консолидация. Дори без тях мерките могат да бъдат приети, но стабилността на държавното управление отново ще бъде разклатена. От друга страна, ако ПАСОК и Демократичната левица обърнат гръб на Самарас ще се окажат в пълна политическа изолация и реално ще загубят и малкото подкрепа, на която днес се радват. Логичният сценарии за развитието на политическата обстановка в Гърция в следващите седмици е ПАСОК и Демократичната левица да заявят, че не се съгласни с мерките, да оставят Нова Демокрация да поеме напълно отговорността за новите съкращения, но да не оттеглят официално подкрепата си от коалиционното правителство, коментираха пред GRReporter чуждестранни наблюдатели.

Категории: ИкономикаПазари фискална консолидация мерки Гърция Стурнарас кредитори тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus