Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Свиква се „Съвет на старейшините” за борба с укриването на данъците

16 Декември 2012 / 13:12:21  GRReporter
4873 прочитания

Министерството на финансите създава своеобразен „Съвет на старейшините”, който да инициира преструктурирането на данъчната администрация, за да може тя да се противопостави на укриването на данъците.  Според информациите, за ръководител на тази комисия е предложен бившият президент на Националната банка Василис Рапанос. Правителството и кредиторите признават, че възможностите за нови орязвания вече са изчерпани, докато в същото време укриването на данъци продължава да държи много по- високи нива от средните за Европа. Комисарят по данъчната политика на Европейския  съюз Алгирдас Семета отбеляза, че ако Гърция успее да ограничи  укриването на данъци до европейското ниво, ще може да се съберат допълнително 10 милиарда евро.


Министърът на финансите Янис Стурнарас говори за перспективите пред гръцката икономика след решението на Еврогрупата да отпусне сумата от 52,5 милиарда долара в първото си публично изказване след това. Министърът взе участие в Осмия общогръцки конгрес по здравеопазване  с основна тема „Икономика и здравеопазване в криза: безизходица и преодоляване”, който започна в четвъртък в Атина.


„Решението на Еврогрупата за отпускането на сумата от 52,5 милиарда евро поставя край на съществуващите сценарии за фалит на Гърция, за излизането на страната ни от еврозоната и създава условия за растеж и по-висока заетост. Разбира се, това което постигнахме, е много важно, но е само първата крачка. Нашето поколение създава един спасителен мост за бъдещето на децата ни, защото сме отговорни, че достигнахме до тук. Пътят си остава дълъг и стръмен” отбеляза министърът на финансите. Стурнарас подчерта, че страната трябва да осъществи всичко онова, което е гласувано в парламента. „Тоест, двугодишната програма за финансова стабилизация през 2013-2014 г. в размер на 13,5 милиарда евро, която се състои от 10,5 милиарда намаляване на разходите и 3 милиарда от увеличаване на приходите. Също така, структурните мерки на закона за подобряване на конкурентността. Осъществяването на тези мерки  е абсолютно необходимо за окончателното излизане на икономиката ни от зоната на фалита и на напускането на еврозоната. По този начин се осъществяват 100% от необходимата стабилизация както на финансите, така и на конкурентноспособността, която започнахме да губим от момента, в който се присъединихме към еврозоната. Това действително са мъчителни и болезнени мерки, които нашето поколение е длъжно да предприеме, за да спаси следващите поколения, и защото е отговорно за упадъка на икономиката”.

„До следващия май трябва да внесем тежкия данъчен закон, който ще се бори с многогодишните проблеми на данъчната администрация, на укриването на данъци и на данъчното правосъдие, и да се погрижим за незабавното му прилагане. Критиките на Еврогрупата през цялото това време са главно заради укриването на данъците в страната ” отбеляза също Янис Стурнарас.  Говорейки за данъчните промени, които се предвиждат и ще приключат след няколко месеца, министърът каза, че ще спази основния принцип, че всички са длъжни да допринесат за спасението на страната според способностите си.

„Данните, които показват, че един от всеки двама упражняващи свободни професии декларира за 2011 годишни доходи до 5000 евро, са показателни за несправедливото облагане на доходите и на неравномерното разпределение на данъчното натоварване върху работещите. Разбирам, че всички не могат да реагират по един и същ начин, но тъй като имам възможност да говоря на медицински конгрес, представям на вашето внимание необходимостта от принос на всеки един от нас” допълни Стурнарас.

Що се отнася до кредитните институции, Янис Стурнарас каза, че „Решението на Еврогрупата осигурява на капитализацията на банките, така че станат постоянно стабилни. С капитали от 16 милиарда евро, които ще получат банките през следващата седмица и други 7,2 милиарда през януари-март, и с вдигане на индекса на влоговете, който непрекъснато се увеличава ще се подсили стабилността на банковата система, както и капиталовото им задоволяване. Така банките ще започнат отново да отпускат кредити на компаниите”.

Говорейки за раздържавяването, министърът заяви: „Ускоряваме оценяването на държавната собственост, чрез приватизацията започва привличането на преки чужди инвестиции, които ще създадат нови работни места и ще дадат тласък на развитието”. И подчерта още: „Твърдя, че главната полза от програмата  за приватизиране за гръцката икономика не е толкова в по-нататъшното облекчаване на дълга чрез продажба на собственост, а главно във влиянието, които инвестициите ще имат върху реалната икономика, които ще създадат нови работни места”.

Категории: Янис Стурнарас Василис Рапанос укриване на данъци данъчни реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus