Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съвременни превъплъщения на книгата

23 Октомври 2011 / 17:10:55  Иван Петков
4927 прочитания

С навлизането на телевизията през миналия век, но най-вече и с повсеместното разпространение на достъпа до интернет през последните години, книгата като че ли отстъпва място на много по завладяващи и интерактивни забавления, включващи триизмерни технологии, съчетаване на всякакъв вид мултимедия – текст, звук и картина, а с появата и на устройства като таблетите и смартфоните – манипулиране на всичко изредено с пръсти.

            Но почакайте, не бързайте да отписвате добрата стара книга! Тя също претърпява своя еволюция, свое преобразяване и синхронизиране със съвременните технологии! Ако сте запален читател, но никога не чували за e-book (електронна книга), значи има да наваксвате много. Тези устройства не са нови, нито пък са недостъпни. Дори и по нашите географски ширини можете да видите някой четящ е-книга в трамвая или в автобуса, на плажа, край басейна или като си пие кафето сутрин, в любимото кафене. Електронните книги са файлове в опеделен формат, в който могат да запазват текст и картина, като наподобяват своя оригинален родител – традиционната книга. Е-четците на електронните книги пък са леки устройства с не много голям екран – 6 или 7 инча дианагонал (приблизително 15 или 18 см), като най-често изпозлват технология, която се нарича е-ink -  електронно мастило, за да изобразяват буквите и илюстрациите от книгите. Предимството на е-мастилото е, че е много пестеливо откъм разход на батерия и това прави електронните книги много издържливи, те дават на своя собственик до 200 часа работа. Освен това липсата на активно осветление на екрана щади очите. Недостатък е, че илюстрациите са черно-бели, по-скоро в различни нюанси на сиво. Разбира се, технологията не стои на едно място и в момента активно се разработват цветни екрани, които да съчетаят предимствата на е-мастилото, но в същото време да предават и цвят. Много е-book четци идват и с възможност за слушане на музика, а някои предлагат и браузване в интернет.

            Появата на таблетите накара доста от наблюдателите на пазара на подобни технологични продукти да се запитат, дали новите устройства, които съчетават в себе си много по-голяма функционалност, в това число и възможност за четене на е-книги, няма да изместят традиционните е-рийдъри. За да са в крак с развитието на технологиите, гигантите в продажбата на е-книги Amazon, наскоро пуснаха свой таблет под тяхната изключително популярна марка Kindle – Kindle Fire. Преди тях голямото издателство Barnes & Noble пуснаха своя таблет Nook Color. В надпреварата се включиха и канадците от веригата книжарници Kobo, с техния Kobo Vox. За по любознателните и технически запознати читатели, предоставяме една таблица, с техническите характеристики на трите електронни четеца:

 

 

 

 

 

Модел

Kindle Fire

Kobo Vox

Nook Color

Вид на

екрана

Multi-Touch

IPS технология

AFFS+ Multi-Touch

89° ъгъл на гледаемост

Multi-Touch

IPS технология

Размер на екрана

7" Vibrant Color

диагонален дисплей

7" Vivid

диагонален дисплей

7" LG VividView™

диагонален дисплей

Разделителна

способност

1024 x 600 пиксела

(169 пиксела / инч)

1024 x 600 пиксела

(169 пиксела / инч)

1024 x 600 пиксела

(169 пиксела / инч)

Цветове

16 млн. цвята

16 млн. цвята

16 млн. цвята

Размери

190 x 120 x 11.4мм

192 x 128 x 13мм

205 x 127 x 12.2мм

Тегло

412.80 гр. (14.56 унции)

402.50 гр. (14.2 унции)

448.50 гр. (15.80 унции)

Процесор

Двуядрен TI OMAP 4

(тактова честота 1.2 GHz)

Freescale iMX51

ARM Cortex A-8 (800 MHz)

TI OMAP3621

Категории: ebook reader Kindle Fire Kobo Vox Nook Color iPad 3 книги електронни книги
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus