Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Телевизионните изяви на политическите крайности предизвикват противоречиви реакции

26 Октомври 2012 / 15:10:40  Анастасия Балездрова
2220 прочитания

В рамките на само няколко часа две интервюта – едното осъществено и друго прекъснато по средата предизвикаха стотици бурни реакции в социалните мрежи и някои електронни медии в Гърция.

Един от новоизгряващите телевизионни журналисти реши да започне своето толк шоу с лидера на Златна зора Никос Михалолиакос. Предаването не беше завършило, когато започнаха първите гневни коментари в Twitter и Facebook. В повечето от тях зрителите порицаваха Константинос Богданос и телевизия СКАЙ затова, че са предоставили „възможността на един фашист да направи своята пропаганда в национален ефир”.

Някои разкритикуваха избора на собственика на телевизията Янис Алафузос да „превърне СКАЙ в „Джунгла” и АЛТЕР”, като създадоха асоциация със закритата вече телевизия, чиято програма не се ползваше от особена почит и едноименното предаване на журналиста Макис Триандафилопулос. То бе и остава едно от най-спорните в историята на гръцката телевизия със съмнително разобличителните си репортажи, заснети основно със скрита камера.

 „Журналистът Богданос срещу лидера на неонацистите Михалолиакос прилича на Ласи срещу група от ротвайлери”, написа един блогър.

По-сериозната критика обаче бе насочена срещу реакциите на журналиста, който не съумя да „притисне” своя събеседник, както се очакваше в интервю с представител на конкретната идеология.

Но според опитния журналист и коментатор Григорис Валиянатос, премиерата на Константинос Богданос все пак е била успешна. „Вчера Константинос Богданос, в качеството си на журналист се осмели да се противопостави на Никос Михалолиакос от Златна зора с конкретната цел да смъкне имиджа на един идеолог на фашизма в опита му да се покаже като народен любимец и патриот. Той успя, както малко от колегите му можаха. Защото не са много онези, които се осмеляват да го направят директно, заради личната си независимост и професионалните си способности”.

Повечето от коментаторите се съсредоточиха върху идеологията на Златна зора и пропуснаха отговора на може би най-важния въпрос. Когато Константинос Богданос попита Никос Михалолиакос за предложението на партията за излизането на Гърция от икономическата криза той престана да е толкова словоохотлив и каза, че не е икономист. След това спомена съвсем общо, че трябва да се създаде национален план за спасение и банките да се национализират.

Както посочват анализатори, едва ли половин милион гърци, които гласуваха за Златна зора са поддръжници на нацизма. Повечето от тях твърдят, че са подкрепили маргиналната доскоро формация единствено, „за да накажат политиците, които управляваха страната през последните 35 години”. Затова те смятат, че медиите ще трябва да намалят фокуса върху нацистката идеология и активистките действия на Златна зора и да покажат, че ксенофобите нямат никакви политически предложения за същността на проблемите в Гърция.

Заслужава да се отбележи, че журналистът, който бе обвинен в пристрастие към Златна зора бе станал обект на побой от неизвестни лица в известния като свърталище на анархисти квартал Ексархия преди няколко месеца.

Главна героиня в другия случай отново бе известната депутатка от Комунистическата партия Лиана Канели. Няколко часа след интервюто на Михалолиакос тя бе гост на сутрешния блок отново по телевизия СКАЙ.

Зрителите не разбраха нищо до момента, в който едно от прекъсванията за реклами продължи повече от обикновено и премина 10-те минути. След това на екраните се появи обляната в сълзи и хлипаща Лиана Канели.

Тя каза, че иска да обясни на зрителите защо не е продължила участието си в дискусията с други двама представители на други партии. „Когато излизах от студиото изведнъж се озовах пред един висок мъж в черни дрехи, който беше наметнал на раменете си националния флаг, носеше боксови ръкавици и се беше насочил срещу мен”, разказа тя.

Както стана ясно конкретният потенциален „бияч”, дегизиран като поддръжник на Златна зора е бил един от сътрудниците на сатиричното предаване „Синтелия”, който е инсценирал „нападението” срещу нея за новия епизод на шоуто същата вечер.

Лиана Канели заяви, че се е уплашила много, особено след шамара, който й бе ударил в ефир говорителят на Златна зора Илиас Касидиарис преди изборите през юни. В същото време не пропусна възможността да отправи политически манифест и да предупреди зрителите, че „страшното започва, когато чудовището на насилието започва да ни се усмихва”.

Инцидентът предизвика вълна от коментари. Авторите на някои от тях бяха на мнение, че реакцията на депутатката е била напълно нормална, тъй като всички хора малко или много са подвластни на страха.

Категории: ПолитикаОбщество Златна зора Лиана Канели политически крайности насилие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus