Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Terranova – гръцкият отговор на туитър

25 Януари 2014 / 18:01:26  GRReporter
1288 прочитания

Една гръцка търсачка впечатлява интерактивния фестивал със световна известност SXSW (South by South West) в Остин, Тексас, където за първи път са представени и Twitter и Foursquare.

Там между 7 и 11 март ще бъде представена социалната търсачка Terranova, която свързва потребителя с хора, места, събития и дейности.

Според изявлението, церемониал-майстор на тазгодишния фестивал ще е бившият изпълнителен директор на Apple - John Sculley, а между говорителите ще е чрез конферентна връзка Джулиан Асанж, създателят на WikiLeaks.

Както се отбелязва, тазгодишният Интерактивен фестивал, който започва съществуването си през 1994 като музикално събитие, от десетилетие е най-важното събитие в света, където се представят бъдещите технологии и където светът се запознава с най-амбициозните таланти и най-авангардните идеи и продукти в областта на високите технологии.

От този фестивал започва и  Twitter през2007, и  Foursquare през 2009, а много други фирми, представени на фестивала- като Siri, която е във всеки  iPhone, бяха купени от колосите в сектора като Google и Apple.

Тази година новаторската идея на гръцкия информатик Георгиос Стойкос да създаде Terranova, търсачката, която свързва хора, места, събития и дейности, впечатли организаторите и съдиите на SXSW и беше избрана между други 500 авангардни идеи и продукти да бъде представена като финалист в категорията социални технологии. Другите 5 категории се отнасят до бизнес технологии и съхраняване на данни (enterprise and big data), развлечение (entertainment and content), здраве (health), иновативни технологии (innovative world) и технологии, които се носят (wearable).

 Terranova, както се подчертава, е умен личен асистент за iOS (Apple iPhone и iPad) и Android  и скоро и за мрежата, която има амбицията да стане „one-stop-shop” за всяка дейност. Следващите й версии вече предвиждат ново поколение продукти, които се носят (wearable computing), като очилата на Google и умният часовник на  Samsung Galaxy.

Посочват се примери: кажи или напиши в Terranova какво искаш да правиш- „намери ми дейности с жива музика”, „локализирай VIP clubs”, „намери ми личен треньор”, „намери ми такси” – и приложението ще те свърже с хора, места и дейности според търсенето.

Хоризонталната платформа на Terranova дава възможност за свързване на потребителите. Подчертава се, че тъй като смартфоните и таблетите вече са заели местата на компютрите и лаптопите, особено като средство за комуникация, Terranova е следващият скок в технологиите на мобилната телефония, които предлагат умни социални услуги като Siri на Apple и Google Now.  Разликата е, че докато последните две свързват потребителите с информация, която се намира в мрежата, Terranova σсвързва потребителите помежду им, на базата на дейностите на всеки от тях, на ниво локализация  и по по-личен начин.

Приложението вече е на разположение пилотно в Гърция в App Store (Terranova!) на Apple и в Google Play (AppTerranova) и има указания за използването на страницата на фирмата  www.appterranova.com

Що се отнася до създателя й Георгиос Стойкос, той е създател и изпълнителен директор на Terranova и има опит над 20 години в развитието на информационни системи. Създал е сложни приложения в областта на  промишлеността, медиите, рекламата, петролното производство, автомобилите.

Преди да започне Terranova, през октомври 2012 е бил 8 години директор по технологиите на фирма със седалище в Чикаго, където създава софтуер за медии.  Благодарение на този софтуер фирмата развива интерактивна телевизионна мрежа с над 46 милиона зрители, слива се с други 2 фирми и излиза на Нюйоркската борса NASDAQ. Има и много патенти в САЩ, Китай, Япония, Русия, Австралия, Мексико, Израел.

Стойкос е рдоен в Солун през 1970, следва физика в университета Аристотел, прави магистратура по информатика в университета Imperial College в Лондон. Започва кариерата си в SAP, участвайки в информационни проекти за многонационални компании като Colgate-Palmolive и  Beiersdorf (Nivea), и продължава като специален консултант за  StatOil, General Motors и Deutsche Bank.

Днес е САЩ, межди Ню Йорк и Сан Франциско и иска да превърне Terranova в най-известната гръцка „success story” в сектора на високите технологии

Категории: високи технологии търсачка Terranova интерактивен фестивал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus