Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тотален провал в борбата с укриването на данъци отчитат надзорниците

28 Февруари 2013 / 12:02:32  GRReporter
2496 прочитания

Гръцката система за събиране на данъци продължава да е мудна и неефективна и това създава сериозни затруднения на държавната хазна и изпълнението на бюджета, се посочва в общ доклад на Международния валутен фонд и Европейската комисия.

Според експертите контролните служби не са успели нито да ограничат укриването на данъци, нито да накарат закъснелите да изплатят задълженията си гърци да ги внесат в касите възможно най-бързо.

Една от основните им препоръки е промяната на статута на Главната дирекция за държавните приходи. Експертите смятат, че службата трябва да се обособи като автономна институция, за да могат да се ограничат до минимум политическите интервенции и корупцията.

Показателен е случаят със 130 държавни служители, които са изнесли суми в чуждестранни банки и контролните органи разследват произхода на тези средства. Според надзорната Тройка “за да бъдат резултатни проверките е необходимо те да бъдат следвани от дисциплинарни наказания и уволнения”.

Експертите от техническите групи на надзорниците твърдят, че при този начин на действие от страна на натоварените със събирането на данъците служби целите на бюджета няма вероятност да бъдат изпълнени.

Според тях реформите се прилагат бавно и само откъслечно, а важни брънки във веригата на данъчната система страдат от липса на персонал. Освен това новите инспектори не са запознати достатъчно с работата, докато главният секретар, който отговаря за държавните приходи е зависим от политическото ръководство на финансовото министерство.

Подобна е ситуацията в Службата за борба с финансовите престъпления, а повечето от инспекторите в управленията, които отговарят за големите данъкоплатци нямат работни помещения и преносими компютри.

Един от всеки двама инспектори е на възраст над 50 години, а един от всеки четирима е навършил 55-годишна възраст. От Тройката отчитат, че заплатите на новоназначените инспектори са под 700 евро и само 20 на сто от тях получават заплащане над минималната за страната заплата.

Само 25 на сто от проведените миналата година редовни проверки са били направени в големи компании и едва в 38 на сто от целенасочените са били проверени хора с много голямо имущество или работещи на свободна практика с високи доходи.

Прогнозите на Тройката за успеха в събирането на закъснели плащания са крайно разочароващи предвид целите, които постави финансовото ведомство за 2013. В меморандума се посочва, че в рамките на годината данъчните трябва да съберат 1,9 милиарда евро от стари и неизпатени данъци, докато вътрешните прогнози в министерството на финансите смъкват тази сума на 1,176 милиарда евро.

В същото време и надзорниците, и данъчните служби са наясно, че в голямата си част тези суми няма да бъдат върнати, понеже повечето са свързани със задължения на фалирали фирми, държавни предприятия и големи глоби, несъответстващи на реалното нарушения.

От друга страна създадената още през месец май 2011 арбитърска система за решаването на данъчни въпроси все още не е задействана и така в съдилищата оставят “висящи” 113 630 такива случаи.

Експертите от Международния валутен фонд и Европейската комисия са провели проверките си през януари тази година. Основните им препоръки към гръцкото правителство са:

- да увеличат броя на наказателните гонения във връзка с укриването на данъци,

- да отпишат онези от старите неизплатени данъци, за които смятат, че няма вероятност да бъдат изплатени,

- да назначат 200 нови инспектори с опит от частния сектор.

- новата Главна дирекция за държавните приходи да не е подчинена на министерството на финансите и да контролира Службата за борба с финансовите престъпления и Главната дирекция по информационните системи,

- да бъдат преустановени всякакви нови споразумения за постепенно изплащане на задълженията и да няма данъчна амнистия.

Експертите предлагат да бъде създадена една значително по-независима данъчна служба, която ще трябва да започне да функционира през март 2014.

От Тройката предлагат проверките на фирмите и частните лица да се провеждат в зависимост от спецификата на всеки случай и инспекторите да съсредоточават усилията си за най-доходоносните случаи. Според експертите Службата за големите длъжници трябва да насочи вниманието си към 1 500 най-високи задължения от данъци, за които се смята, че могат да бъдат получени. Става дума за физически лица и компании, всеки от които дължи поне 600 000 евро. Общите задължения на тази категория нередовни данъкоплатци възлизат на 5,5 милиарда евро.

Другата препоръка на представителите на гръцките кредитори е резултатите от проверките да се следят стриктно, а критериите за избора на проверяваните да бъдат променени, особено що се отнася до работещите на свободна практика – например лекари и адвокати.

Държавата от своя страна също е лош платец и това създава проблеми в дейността на фирмите. Според доклада на експертите данъчните управления не връщат данък ДДС на фирми и частни лица, в резултат на което е зпалашено тяхното оцеляване. Конкретните компании са принудени да предплащат ДДС и следователно се намират в по-неконкурентна позиция в сравнение с чуждестранните фирми.

Категории: Икономика укриване на данъци проверки Международен валутен фонд Европейска комисия доклад
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus