Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Треньори по бокс фалшифицират български дипломи

30 Май 2013 / 11:05:06  GRReporter
1871 прочитания

Поне десет мними дипломирани треньори по бокс обучават младежи в различни гръцки спортни клубове, без да имат квалификация за това. Измамниците са представили дипломи от Националната спортна академия “Васил Левски” в България и въз основа за тях са били одобрени и назначени от комисия на главния секретариат за спорта в Гърция.

Когато след време Асоциацията на треньорите в Гърция потърсила информация от академията, от София отговорили, че нямат данни за конкретните “студенти”, както и че не са издали техните дипломи.

В официалното писмо на ректора на Националната спортна академия доцент Пенчо Гешев се посочва: “Информираме ви, че описаните в списъка лица никога не са учили в НСА “Васил Левски” и не са проследили никоя от образователните й програми.

Копията на дипломите, които приложихте заедно с искането за информация не са издадени от Националната спортна академия. Предвид всичко това, можете да прибегнете до всички правни мерки, предвидени от гръцкото законодателство”.

 

Но скандалът далеч не спира тук. Според асоциацията на треньорите комисията, която е прегледала и одобрила фалшивите дипломи не фигурира в никой от официалните документи на секретариата по спорта. Служителите там са заявили, че протоколите от заседанията на комисията са били загубени.

В коментар електронната медия zougla.gr посочва, че освен наказателните отговорности възникват и много въпроси около орлята на Гръцката федерация по бокс, с която един от мнимите дипломанти се намира в тесни отношения. И това, защото новите треньори имат правото да създават нови клубове по бокс, които на свой ред избират ръководството на федерацията.

Показателен за това колко защитени са измамниците е фактът, че до днес в главния секретариат по спорта не е проведено никакво вътрешно разследване, нито пък е наредено анулирането на някоя от фалшивите дипломи.

В интервю за zougla.gr спортният журналист Велисариос Мамулас посочи: “В комисията по признаването на дипломите от чуждестранни школи и университети участват някой от членовете на ръководството на генералния секретариат по спорта, преподавател от Националната спортна академия на Гърция, представител на гръцката федерация по съответния спорт и представител на асоциацията на треньорите по съответния спорт, ако съществува такава. В случая с бокса съществува министерско решение, според което асоциацията на треньорите трябва да участва в комисията по разглеждането на дипломите. Когато обаче са били представени конкретните дипломи асоциацията на треньорите не е била поканена за участие, не е ясно защо. Това е единият въпрос.

Вторият е устната информация от служител в главния секретариат по спорта, че протоколите от заседанията на комисията са били изгубени”.

Журналистът настоява да бъде предоставена официална информация по случая, тъй като “това не са десет различни дипломи, представени в различно време и пред различни комисии. Те са били представени заедно пред една-единствена комисия, в чийто състав не е участвал представител на асоциацията на треньорите”. Той твърди, че в замяна на одобряването на дипломите мнимите дипломанти са се наели да подкрепят конкретни хора във федерацията по бокс чрез създаването на нови клубове по бокс, които имат право на глас в изборите за членовете на нейното ръководство.

До момента главният секретариат по спорта в Гърция не е дал никакво официално становище по случая. 

Категории: Спорт бокс фалшифицирани дипломи Национална спортна академия Гръцка федерация по бокс треньори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus