Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

„Удари ме един в сива униформа”

18 Януари 2009 / 13:01:40  GRReporter
2455 прочитания

„Мъжът, който ме удари беше облечен в сиви дрехи като полицай” пише 44-годишната Константина Кунева на едно листче хартия, съобщава вестник „Елевтеротипия”. Българката, която беше залята с киселина преди коледните празници все още се бори за живота си в атинската болница „Евангелизмос”.

 

За да няма недоразумения - тя казва „дрехи като на полицай”, но полицаите не носят сиви дрехи, така че най-вероятно става дума за работна униформа.

 

Нейните колежки се страхуват да проговорят, въпреки че някои от тях не са си получавали заплатите четири месеца. Тези, които се решават да проговорят, предпочитат да запазят анонимност.

 

„Работех в болница заедно с още 80 колеги. Дойдоха от Държавния Инспекторат, за да ни проверят, защото бяхме пуснали иск чрез нашия синдикат. Пуснахме иск, защото не са ни давали заплати от четири месеца. От Инспектората установиха, че ние получаваме 350 евро и имаме два свободни дни, а подписвахме договори, че получаваме 600 евро. След това лека-полека ни уволниха всички.”

 

Класически случай на експлоатация в сектора на чистотата. Но как всъщност функционира системата? Частни фирми поемат поръчки за почистване на държавни учреждения и на болници. Основният критерий е цената на услугите да е ниска, а пък оттам нататък никой не се интересува как работодателят успява да смъкне цената още повече.

 

В случая на фирма ИКОМЕТ, където е работела и Константина Кунева, намаляването на цената се получава като служителите подписват персонални договори, с които се задължават да почиват между 30 и 45 минути. Така, реалното работно време намалява на 5 часа и 30 минути, т.е. пада под времето, което определя закона, за да получават служителите по-добри здравни осигуровки.

 

Повечето служители в този сектор са емигранти, които имат нужда от работа, независимо, че е при по-лоши условия. Така, работодателите им не се колебаят да ги експлоатират и да ги задържат на работа при тези лоши условия като им насаждат постоянен страх от уволнение.

Често по-красивите момичета стават жертви на сексуален тормоз от страна на по-висшестоящите в службите по чистота. Жертвите са млади момичета – чужденки, които не знаят езика и са притиснати от финансови проблеми. Те имат и необходимост от законен стаж, за да могат да си изкарат необходимите документи за престой и работа в Гърция.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus