Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

В цяла Гърция подкрепят Константина!

28 Януари 2009 / 18:01:16  GRReporter
3144 прочитания

„Страната ни ще се превърне в Колумбия, ако забулим случая на Константина Кунева” заявява Ципрас

 

От няколко дни започна масова кампания в подкрепа на Константина Кунева като от ръководствата на опозиционните партии се обърнаха с въпроси и искания към правителството и към Европейската комисия.

 

Недоволството си от разследането, което е направено до момента, изрази председателят на опозиционната партия Коалиция на радикалната левица Алексис Ципрас в разговора си с министъра на вътрешните работи Прокопис Павлопулос.

 

„Ако този случай бъде забулен” подчерта Ципрас, „страната ни ще се превърне в Колумбия, където се правят опити за убийства срещу синдикалистите и никога не се намират виновните. Ясно е като бял ден, че извършителят на престъплението не е от семейния кръг на синдикалистката.” Алексис Ципрас заяви, че вече е доказано, че в Гърция условията на работа са като в средновековието.

 

„Съществува и мафия свързана с тези фирми, които „вземат служители под наем”, впоследствие ги принуждават да подпишат, че работят по-малко часове отколкото работят.” Трябва да бъдат намерени и наказани извършителите и да бъде променен закона, който дава правото на тези фирми да се отнасят с хората по този безобразен начин, завърши изказването си Ципрас.

 

Министър Павлопулос беше обещал да даде подробна информация за хода на разследването до вторник, но до момента нищо ново не е излезнало.

 

Инспекция на метро-станцията в Пиреа

 

Междувременно на 21 януари, след като бе изпратено искане от „Инициатива на профсъюзите в подкрепа на Константина Кунева” до службата за работна инспекция към Министерството на социалните грижи, бе направена изненадваща инспекция на станцията на метрото в Пиреа, за почистването на която е отговорна фирма ОИКОМЕТ.

 

След направения контрол се установи, че:

 

-          една от служителките на ОИКОМЕТ е работела по време, когато според договора с фирмата е трябвало да се намира в половинчасова почивка.

-          Три от близо 15-ината служители на фирмата са заявили, че не им е било изплатено допълнително за работа по време на празниците и неработните дни, както би трябвало.  

-          От списъка за отчетени работни дни в пералното помещение е установено, че шест служители са работили шест дни през седмицата от 12 до 18 януари 2009 г., докато по програмата, която е дадена от ОИКОМЕТ на работната инспекция е трябвало да работят пет дни.  

 

За тези нарушения ОИКОМЕТ ще трябва да даде писмени обяснения до Работния Инспекторат до пет работни дни.

 

От ПАСОК отнесоха случая на Константинка до Европейската Комисия

 

Мери Мацука, която е депутат на опозиционната партия ПАСОК отправи официално запитване към Европейската Комисия.

 

-          Дали Комисията е уведомена за случващото се във фирмите, които наемат работници, поемат обекти и поръчки в Гърция, както и за условията на работа на наемните работници, които са заети в областта на услугите и най-вече на чистотата. 

-          Какво е склонна да направи ЕК, така че гръцкото правителство да задейства механизмите на контрол, които ще подсигурят спазването на разпоредбите на трудовото право и на общите трудови договори?

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus