Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Военните в оставка алармират: Кризата може да се превърне в национална опасност

13 Ноември 2012 / 16:11:23  Анастасия Балездрова
1538 прочитания

Гръцкият парламент гласува новия пакет икономически мерки и бюджета за 2013, въпреки протестите от страна на синдикатите и привържениците на леви партии. Сега е време да ги приложи. За някои категории държавни служители орязването на доходите ще е особено болезнено, тъй като може да достигне до 27 на сто.

Това важи особено за включените в така наречените „специални” щатни таблици, като съдиите, университетските преподаватели и униформените. Основните заплати на армейците ще бъдат намалени между 2,5 и 20 на сто със задна дата от 1-ви август тази година.

По-конкретно заплатата на главнокомандващия щаба на гръцката армия, която днес е в размер на 2 337 евро ще бъде намалена на 1 873. Заплатите на главнокомандващите военноморския флот и сухопътните войски и директора на гръцката полиция  ще бъдат намалени от 2 068 на 1 698 евро. Директорът на военната авиация, директорът на флота и главният инспектор на армията вече ще получават по 1 584 вместо 1 888 евро на месец.

Намаленията на месечните доходи на военните според техните чинове са следните:

Генерал  – 1 479 от 1 753 евро

Генерал-майор – 1 400 от 1645 евро

Бригаден генерал – 1 313 от 1 510 евро

Полковник – 1 146 от 1 295 евро

Подполковник –  1 033 от 1 151 евро

Майор – 971 от 1 070 евро

Капитан – 928 от 1 016 евро

Старши лейтенант – 910 от 971 евро

Лейтенант – 875 от 899 евро

Сержант – 823 от 863 евро.

Намаленията важат и за надбавките, като са най-големи за най-големите суми, които се получават от главнокомандващия щаба на гръцката армия и командващите различните военни сили.

В същото време в гласувания преди два дни бюджет за 2013 предвидените за минситерството на отбраната разходи са със 158 милиона по-малко в сравнение с миналата година.

„Приемаме изявленията на министрите, че кризата не засяга бойната готовност на военноморските сили, но на практика въпросът дали имаме необходимия за справянето с подобна ситуация план остава”, заяви лейтенантът от авиацията в оставка Евангелос Георгусис в рамките на конгрес, организиран от Асоциацията на щабните офицери от националната отбрана.

Той посочи, че през последните десетилетия политическото ръководство е въвело порочната клиентелистка политик и сред членовете на военните сили и по този начин са се увеличили разходите за поддръжката на излишен персонал.

Лейтенантът в оставка постави под формата на въпроси важни теми  като пенсионирането на гръцките военни на 50 и 55-годишна възраст, „за да могат всички от годишния списък или който и да е друг да заемат високи постове”. Той порица дългогодишната практика на увеличаване на оперативните разходи и посочи като обратни примери европейски страни, които са съумели да ги намалят значително.

„Личното ми мнение е, че досегашният начин на действие на нашата държава ще престане да съществува, защото е погрешен. Това важи и за военните сили. Цялата система беше построена върху погрешни параметри и преди всичко върху пари на заем”.  Лейтенантът изрази убеждението си, че дори в период на бюджетни съкращения, ако военното ръководство успее да постигне необходимото планиране ситуацията в гръцката армия ще може да бъде поправена”.

„Най-важното за Гърция е създаването на един национален план за действие, един наш меморандум за нещата, които трябва да променим, за да излезем от кризата”, каза той в заключение. „Ако сами не премахнем досегашната система тя ще се превърне в опасност. Тази опасност вече е вкарала ключа във вратата на армията. Ако продължим да не обръщаме внимание след много малко време ситуацията няма да може да бъде спасена”.

Категории: Армия орязвания на заплати национална сигурност военни в оставка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus