Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Впечатлете аудиторията с Prezi

27 Септември 2013 / 10:09:25  Иван Петков
5756 прочитания

Комуникацията е изкуство, защото е доста сложен и многопластов процес. Да се предаде определено количество информация по начин, по който да бъде разбран от вашите събеседници не е толкова лесно. Често не си даваме сметка за това, защото когато всичко ни е ясно на нас самите, автоматично решаваме, че то е ясно и на всички останали. Дори се ядосваме и не можем да повярваме, как нещо съвсем „просто” и „ясно”, не може да бъде разбрано от отсрещната страна.

Когато става въпрос за презентация пред публика, тогава нещата стават още по-сложни, защото ние не знаем предварително какъв тип е нашата аудитория и доколко е подготвена да възприеме информацията, която сме подготвили. На помощ идват презентационните инструменти, които визуализират нашите идеи и максимално улесняват процеса на комуникация. И тук идва проблемът: презентациите често са скучни и еднообразни в графично отношение! Да се изработи красива, раздвижена и завладяваща презентация не е лесно, за това трябват опитни дизайнери.

Това вече не е така. Искам да ви представя един инструмент за изготвяне на презентации, който позволява на всеки да изрази своите идеи по един оригинален и завладяващ начин. Prezi преосмисля възприятието ни за презентация. Prezi е популярна онлайн услуга (има и вариант да бъде инсталирана на компютъра ви, има версии за iPad и iPhone), която ви дава възможност да изготвите презентации, които не сте си представили, че можете да създадете!

Увеличаването  на потребителите, които ползват Prezi е сигурен признак за нейното качество:

За да се se убедите сами, предлагам ви да изгледате една от многобройните презентации, направени с Prezi. Изчакайте да зареди и използвайте:

Какво ви е необходимо?

Компютър, сравнително добра интернет връзка, съвременен браузър (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Chrome…) и Adobe flash. Дори и да не разбирате какво означават някои от думичките, много е вероятно да отговаряте на всички условия, особено ако активно ползвате интернет и гледате клипове в You Tube. J

Със съвременните технологии вече е възможно да създавате съдържание, без да се налага да инсталирате нещо на вашия компютър. Ако пък ви липсва добра интернет свързаност, винаги можете да свалите версията за инсталиране. Трябва обаче да знаете, че тя има само 30 дни пробен период и не предоставя възможност за безплатно ползване след това.

Създаване на акаунт и първи стъпки

Излишно е да ви уча как да създадете акаунт, само ще спомена, че ако предварително сте се влезли в своя Facebook профил, при регистрацията на страницата на Prezi, можете да видите кои от вашите приятели ползват услугата. За самата регистрация можете да ползвате вашия Facebook акаунт.

Първото нещо, което трябва да изберете е безплатен или платен план да използвате. Разликите можете да видите тук:

Искам да отбележа, че при безплатния план за ползване, всички ваши презентации ще бъдат публични. Имайте го предвид, ако смятате да създавате презентация, която е за ограничен кръг потребители!

Нека изгледаме първото от кратките обучителни филмчета, което ни въвеждат в Prezi:

И така, след като сме се подготвили теоретично: Смело напред!

Отваряме нов документ и първото, което можем да направим е да изберем подходящ шаблон (темплейт):

Има доста разнообразни и много красиви шаблони, с които получавате почти завършена презентация, към които трябва само да добавите вашата информация. Ако нямате опит с правенето на презентации, съветвам ви да отворите темплейт по ваш избор и да се опитате да го използвате без да го променяте, само за да видите как работи Prezi. Работното поле е максимално опростено. Вляво са показани всички слайдове от вашата презентация, които можете да размествате, да премахвате и да добавяте нови.

Ето как изглежда един от шаблоните, отворен в Prezi:

Изберете последователно всеки от слайдовете и ще придобиете представа как ще се движи вашата презентация.

Да започнем от най-лесното – въвеждане на текст:

Prezi ви дава възможност да избирате и добавяте удебелен, курсивен и стандартен шрифт, да сменяте цвета, големината и подравняването. В безплатната версия не намерих възможност за промяна на вида на шрифта. Имайте предвид, че в някои от темплейтите може да нямате възможност за кирилица, защото избраният в тях шрифт не я поддържа.

В презентацията си можете да добавите различни елементи, в това число и да внесете вече готова PowerPoint презентация. Елементите, които са на ваше разположение не са много, но са достатъчни – кръг, правоъгълник, линия стрелка и още няколко:

Имате и предварително събрани и подредени по стил символи и диаграми. Добавянето става с обикновено захващане, влачене и пускане на елемента на желаното място:

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus