Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Върховният административен съд реши ЕРТ временно да продължи работата си

17 Юни 2013 / 23:06:46  Виктория Миндова
1313 прочитания

Върховният административен съд реши, че националната телевизия и радио ЕРТ, както и регионалните й клонове трябва да възобновят работа докато новата реформирана медия НЕРИТ е готова да започне излъчване.

С тази новина се слага край на информационното затъмнение, което покри Гърция в последната седмица. То дойде като реакция на решението на коалиционното правителство на Андонис Самарас внезапно да затвори националната телевизия и радио, за да ги реформира.

Драмата около националната медия стана причина за серизни политически сблъсъци както в правителството, така и извън него. В деня на срещата на коалиционните партньори в управлението – Андоснис Самарас от Нова демокрация, Евангелос Венизелос от ПАСОК и Фотис Кувелис от Демократичната левица, опозиционната СИРИЗА свика протестен митинг на Синтагма.

“Господин Самарас, свършен сте! Време е да си тръгвате!”, заяви лидерът на радикално левите Алексис Ципрас на Синтагма, който повече от всякога излъчваше увереност и самочувствие. Той нарече реформата на ЕРТ фоерверки и преврат срещу демокрацията в страната.

“Самарас се изживя като големия Наполеон на Гърция, но не беше готов за Ватерло, който му подготвиха служителите на ЕРТ”. Според него година след сформирането си, коалиционното правителство трябва да си тръгне и да даде място на левите сили да ръководят държавата.

 “Насилственото затваряне на ЕРТ беше преврат срещу демокрацията и показа истинското лице на Самарас. Дойде време да свалим това правителство”, викаше от трибуната Алексис Ципрас.

“Готови сме да управляваме, искаме и ще управляваме съвсем скоро”, закани се Ципрас, който призовава гражданите в Гърция да подкрепят свалянето на коалиционното правителство.

“Готови сме да управляваме, искаме и ще управляваме съвсем скоро”, закани се левият лидер, който призовава гражданите в Гърция да подкрепят свалянето на коалиционното правителство и създаването на държавно управление на левите сили. Ципрас отправи закана и към германския канцлер: “Госпожа Меркел, вашият избраник е свършен. Той не може вече нито да управлява, нито да сплашва, нито да реформира”.

Ципрас заяви, че излъчването на ЕРТ е спряно нарочно в момент, когато колонизаторите в лицето на надзорната тройка са дошли да разграбят страната. Той се обяви за пореден път против приватизациите, против фискалната консолидация и против уволненията в държавния сектор.

Той открито заяви амбиции за властта и настоя, че преди година на предсрочните парламентарни избори Гърция е загубила една голяма възможност за промяна.

“Казваха, че ако дойде правителство на СИРИЗА, ще се загубят работни места. Когато те (коалиционното правителство на Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица) дойдоха, имаха вече готов план за хиляди уволнения и шокова безработица. Казваха, че ако сме на власт, ще се загубят депозитие в банките, но те самите се оказаха готови да приемат всичко, включително орязване на влоговете, както стана в Кипър. Заплашваха, че ако СИРИЗА влезе в управление, икономиката ще се срине, при положение, че се подписаха под мерки, които увеличиха рецесията”.

Лидерът на радикалната левица настоя, че днешната криза е предизвикана от старата политическа система. Според него едностранното решение да се спре ЕРТ е показателно за липсата план в правителството и СИРИЗА е единствената политическа сила, която може да обедини левия блок и да възроди Гърция.

Още няма ясна картина какви са дивидентите, които опозицията събра от неочакваното решение да се изключат честотите на националното радио и телевизия. Въпреки това, партията се опитва да капитализира максимум от създалата се ситуация.

Хората на площад Синтагма викаха във възторг, размахваха знамена или ръкопляскаха. Скандираха: “Без Венизелос, без Самарас, искаме правителство на левицата”.

“Оставете богатствата на страната и си тръгвайте”, викаше настоятелно Ципрас. Той обяви реформата на ЕРТ за началото на края на трипартийното управление.

“ЕРТ ще е лебедовата песен на Самарас. Ние идваме”, предрече той и заяви, че първата реформа, от която Гърция има нужда е да си замине днешното правителство. Той нарече днешния премиер Андонис Самарас опасен за Демокрацията.

Без да дава ясно обяснение как ще финансира щедрите си обещания за по-високи заплати, здравна грижа за всички и работни места за безработните, Ципрас обяви, че ще последват национализации, повишаване на пенсиите и възвръщане на минималната работна заплата до нивата преди кризата (760 евро на месец чисто). “Когато дойдем на власт, ще сложим край на безкрайното клеветене на държавната администрация”, допълни той.

Около час след края на митинга на СИРИЗА, приключи и срещата на коалиционните партньори в правителственото управление. Венизелос и Кувелис изразиха отчетливо несъгласието си с решението на Нова демокрация да спре излъчването на националните честоти, но не се обявиха против реформата на ЕРТ.

“Решението, което даде Върховният административен съд потвърждава това, което казах още в началото. Никое правителство не може да лиши нацията от излъчването на държавната телевизия и да наложи спирането на сигнала на ЕРТ, РИК (кипърската телевизия) и Юронюз. Трябва да има реформа на националния ефир, но не и да пада тъмнина върху информираността на гражданите”, заяви след края на срещата в кабинета на премиера, лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос. В същия тон беше и изявлението на Фотис Кувелис, който е начело на Демократичната левица. И двамата определиха спирането на излъчването за едностранно решение на Самарас и заявиха нуждата от преструктуриране на кабинета.

Категории: ПолитикаОбщество ЕРТ СИРИЗА правителство избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus