Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Всичко наведнъж". Закон-чистка за 11,5 милиарда евро

15 Септември 2012 / 11:09:03  GRReporter
1434 прочитания

"Всичко наведнъж"-това е тактиката, която ще следва правителството в Парламента, когато пакетът от мерки  в размер от 11,5 милиарда евро бъде завършен и ратифициран на съвещанието на политическите лидери. Андонис Самарас и Евангелос Меймаракис се договориха мерките да бъдат внесени и гласувани под формата на един член, за да не могат депутатите на управляващата партия да избират кои мерки да подкрепят и кои не. До края на септември ще мине гласуването в Парламента, така че да бъде отворен пътят за следващия транш.

 

          За премиера е ясно, че пакетът от икономически  мерки трябва мине, за да бъде даден на Гърция огромният транш от 31,5 милиарда евро и  може да се претендира за удължаване на срока за финансовото приспособяване. Самарас подчерта категорично на правителствените партньори, че трябва да отиде на срещата на върха на 18 октомври с гласувани от гръцкия парламент финансови мерки и окончателният план трябва да е завършен до края на следващата седмица.Според съществуващите информации Самарас, Венизелос и Кувелис ще се срещнат още един път, вероятно в понеделник или вторник, за да приключат мерките.

След това министър-председателят  ще обяви очертанията на политиката, която ще последва, с послание което ще отправи към гръцкия народ. Веднага след това пакетът ще бъде внесен за гласуване в парламента. Целта на правителството е това да се случи най-късно до края на септември. Ако всичко това се случи, докладът на тройката може да е готов през първите десет дена на октомври. Ако той е положителен, както правителството очаква, на срещата на върха на 18 октомври ще бъде дадена зелена светлина за предоставянето на 31,5 милиарда евро и успоредно с това Самарас ще постави официално искане за удължаване на срока с основателни надежди да спечели.

          Освен притискащите  ограничения във времето и заради лошото положение на обществените финанси, правителството иска да прокара мерките бързо, за да не се създава отрицателен климат от реакциите на професионалните организации и на гражданите.

Четирите стъпки за транша от 31,5 милиарда евро са:

  • До края на септември се гласува пакетът от 11,5 милиарда.
  • През първата десетдневка на октомври се очаква докладът  на тройката
  • На 8 октомври  заседава Eurogroup в Брюксел
  • На 18 октомври е срещата на върха в Брюксел

          Никой от оспорваните законопроекти, които са внасяни през последните години в Парламента, не е бил ограничен до един член и затова много депутати гласуваха против, за да намалят отрицателните реакции към самите себе си. Първият Меморандум, който имаше 7 члена, мина в Парламента на  6 май 2010, със 172 гласа "за", 121 гласа "против" и 3 "въздържали се". Средносрочната програма беше най-обемна, съдържаше 49 члена и мина на 29 юни 2010 със 155 "за", 138 "против" и 5 "въздържали се". Вторият Меморандум беше обсъждан и гласуван в Парламента на 12 февруари 2012 г., имаше 5 члена и мина с мнозинство от 199 гласа и 74 гласа "против".

          При гласуването на първия Меморандум данъчното споразумение беше подкрепено от ПАСОК и ЛАОС, както и от депутатката от Нова демокрация Дора Бакояни, която след това излезе както от парламентарната група на партията, така и от самата партия. Същия път изминаха трима депутати от ПАСОК, които се въздържаха, с резултат депутатите на ПАСОК да намалеят до 157. При гласуването на Средносрочната програма един депутат от ПАСОК гласува "против" , а депутатка от Нова демокрация я подкрепи. В резултат и двамата бяха изключени от парламентарните си групи.  

          Най-голямата от парламентарните битки, съпроводена и от епизоди извън Парламента, се състоя на 12 февруари 2012 г., когато вторият Меморандум  мина, довеждайки до значителни загуби сред редиците на партиите, съставящи правителството на Лукас Пападимос. Меморандумът получи подкрепа от 199 депутати, но общо 43 депутати от ПАСОК, Нова демокрация и ЛАОС бяха изключени от партиите си.

Категории: Андонис Самарас транш тройка мерки Евангелос Меймаракис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus