Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Във волейболната лига А-1 не искат чужденци

05 Юни 2009 / 16:06:22  GRReporter
1430 прочитания

В изявление от вчера Гръцката асоциация на професионалните волейболисти (PASAP) се оплаква от броя на чуждите спортисти в Националния лига A1, мъже.

Оплакването е, че въпреки постигната договореност между Асоциацията и волейболната федерация, на практика тя не се спазва „Въпреки уверенията на председателя на Волейболната федерация на Гърция, че активно ще допринася за намаляване на броя на чуждите спортисти от 4 на 3, както недвусмислено обещаха на срещата на 2/4/2009, не е направено нищо! Бордът на Гръцката Асоциация на професионалните волейболисти изразява разочарование и възмущение от отношението на Гръцката федерация по волейбол, и особено от нейния председател, относно решение, взето на 29.5.2009 за поддържане на статуквото от четири чужди спортисти без никакви допълнителни промени”.

Мнение по казуса преди дни изрази и Андерс Кристиансен, треньор на Олимпиакос.

„Първо бих искал да подчертая, че A-1 при мъжете е много конкурентна лига, с много силни отбори. За кратко време тя успя да съсредоточи вниманието на телевизионни и печатни медии, занимаващи се със спорт, но това все още не е достатъчно, за да бъдат привлечени големи публични донори и рекламодатели.

В групите, преобладават опитни чуждестранни и гръцки играчи на около и над 30-годишна възраст. Младите гръцки волейболисти само в изключителни случаи намират място в групите.

Чуждите играчи са необходимо условие за поддържането на високо качество и стабилност на A-1. Намаляването на броя на чужденците трябва да бъде придружено от внимателно планиране, тъй като ще доведе до конструктивни промени.

Биха могли да се поставят някои условия при привличането на чуждестранни играчи, като например участие в националния отбор на страната, от която идват. Въпреки че не е лесно да се контролира и да се гарантира само по тоя показател качеството на играчите, което варира значително в един или друг национален отбор.

Много внимателно трябва да бъде променяна нормативната уредба. Развитието на таланта изисква огромно търпение. Необходимо е да има ясна визия и стратегия при формулирането на окончателния план и да се постигне сътрудничество между всички заинтересовани страни - федерацията, лигата и клубовете. Възможно е да има подобни дискусии, но аз, като треньор в Гърция през последните две години не съм чувал за нищо такова”.

Категории: Волейбол Спорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus