Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Windows 9 ще се опита да върне доверието на потребителите

08 Август 2014 / 08:08:40  Иван Петков
1981 прочитания

С появата на смартфоните и таблетите, излизането на поредната операционна система за лаптопи и настолни компютри отдавна не е събитие. В тая връзка все по-рядко Windows на Microsoft, влиза в полезрението на обикновения потребител. А и последните години не са от най-успешните за Microsoft по отношение на операционните им системи. Повечето потребители не се интересуват и не знаят каква версия на Windows ползват на своите персонални компютри. В миналото това помагаше на продажбите на нови лаптопи, защото потребителите получаваха най-новата версия на операционната версия на Microsoft и животът продължаваше.

През годините имаше известни сътресения, но нищо толкова сериозно, с което гигантът от Редмънд да не се справи. След студеното приемане на Windows Vista, нещата като че ли се оправиха с появата на Windows 7, който беше приет повече от радушно от страна на потребителите. Но сянката на Windows XP остана да тегне над компанията. Проблемът се оказа в това, че потребителите не искат да минават на по-нова версия. Или по-скоро не намират причина за това. Последните няколко години показаха тенденция потребителите да предпочетат да закупят таблет или смартфон, вместо нов компютър. Видяхме забавяне на пазара на персонални компютри и мобилните джаджи за пръв път изпревариха по продажби настолните си събратя.

Изглежда, че пазарът на мобилни устройства започна да се насища, а през последните тримесечия на годината се забелязва оживление на пазара на персонални компютри. Анализаторите започнаха да възвръщат своя ентусиазъм по отношение на добрия стар персонален компютър.

Проблемът с нежеланието на потребителите да преминат към актуалната версия на операционната система на Microsoft се оказа многостранен. Софтуерният гигант направи няколко стъпки по посока на радикална промяна в изгледа и начина на работа в Windows 8, която оказа влияние не само върху потребителите, но и върху неговите партньори. Както знаем, мобилната ера свари неподготвени господата от Редмънд, което доведе до огромно желание от страна на компанията за промяна. Дали прибързани стъпки, промяната на пазара или консерватизма на клиентите, но Windows 8, който имаше задачата да хвърли мост между традиционния настолен компютър и таблетите, беше приет изключително резервирано от страна на купувачите, a и от страна на партньорите на Microsoft. Последните тримесечия дори се забелязва спад в скромния пазарен дял, който тази операционна система заема.

Наблюдатели на пазара коментираха, че в последните няколко месеца, самите Microsoft са започнали все по-рядко да използват наименованието на своята най-актуалната операционна система. Обещаното през април завръщане на Старт-менюто няма да се случи за Windows 8. Тихомълком провалът й беше признат. Към това трябва да прибавим и факта, че от пускането на своята собствена линия таблети с името Surface, Microsoft са понесли загуби в размер на 1,7 милиарда долара. Явно не могат да отговорят на очакванията на потребителите, макар последният модел таблет Surface да притежава впечатляващи технически характеристики и дизайн.

Много потребители решиха да пропуснат Windows 8:  75% от всички потребители на персонални компютри все още използват Windows 7 или XP.

Всички са отправили поглед към следващата версия на Windows - 9. Microsoft се надяват да успеят да убедят потребителите, че преминаването към Windows 9 ще си заслужава. Затова ще са необходими доста повече аргументи от завръщането на стартовото меню, което беше премахнато в осма версия на операционната система - потребителите на 7 и XP така или иначе го имат. Възможността за стартиране в самостоятелен прозорец направо на десктоп екрана на т.нар. "модерни приложения", които Microsoft се опита безуспешно да наложи в Windows 8, също няма да е достатъчно.

Този път Microsoft ще трябва да слуша своите потребители. Новини от кухнята показват, че постоянно изскачащият и неприятен за много потребители Charms bar ще бъде премахнат. Като цяло Windows 9 ще се опита да се върне към своите корени и същност, а именно да бъде десктоп операционна система, когато работи на десктоп персонален компютър. За напредналите потребители Microsoft ще въведе виртуални екрани, нещо, което присъства от години в Mac OS и Linux OS. Отчаяните времена изискват отчаяни ходове. Тази функционалност беше многократно отхвърляна в миналото. На практика тя може да бъде скрита и обикновените потребители така и да не я забележат. Надеждата е да бъде приета добре от напредналите потребители и технологичните медии, които формират отношението към новостите в сферата на информационните технологии. Като допълнение, в тази версия разработчиците ще бъдат улеснени и техните приложения ще работят на всякакъв тип устройство с Windows - на компютър, таблет и телефон. Концепцията за "пишеш веднъж - работи навсякъде". Разбира се, навсякъде означава на устройства с Windows.

Първата публична версия на Windows 9 ще бъде пусната през есента, а финалната версия се очаква догодина по същото време. Това означава, че Microsoft ще имат на разположение цяла година, в която да чуят мнението и препоръките на потребителите. Нещо, което не се случи с Windows 8 и резултатите са крайно отрицателни за компанията. За Microsoft приемането от страна на потребителите на Windows 9 e критично, защото евентуален неуспех на новата операционна система би спънал развитието на компанията.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus