Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За трети път Независимите гърци се опитват да сплашат медии

07 Април 2014 / 17:04:05  GRReporter
1261 прочитания

Главният редактор на гръцкия вестник „Елефтерос типос” („Свободен печат”) Деспина Контараки бе заловена и отведена в полицейски участък в късните следобедни часове в неделя, след като депутатът от Независимите гърци Рахил Макри подаде съдебен иск срещу нея.

След като даде показания журналистката бе освободена по нареждане на прокурора. В същото време полицията издирваше нейния колега от вестника Георгиос Куварас, както и издателя Алексис Сканавис.

Както стана ясно, народната представителка подала иска, тъй като се почувствала засегната от статия на Деспина Контараки, в която журналистката коментирала изразените в парламента думи на Рахил Макри към правителството по повод арестите на членовете на Златна зора през септември миналата година: „Вие сте хунта, изпращате в затвора невинни хора”.

Коментарът в „Елевтерос типос”, който разярил депутатката е: „Без никакво чувство за срам Рахил Макри нарече невинни онези, които дадоха нареждания или участваха в ударните групи, които се разпръсваха през нощта по улиците в търсене на жертви. Онези, които подхраниха омразата и доведоха до убийството на Сахджат Лукман и Павлос Фисас”. В статията си в неделния брой на вестника Контараки определила като „поне трагична незабравимата фраза на неописуемата Рахил Макри от Независимите гърци: Изпращате в затвора невинни хора”.

Според полицейски източници Макри е подала искове и срещу журналиста Янис Претендерис и издателя на вестник „То вима” Ставрос Психарис за подобна публикация.

Решението на напористата депутатка да поиска ареста на Контараки, която се е намирала в редакцията на вестника, където работела за днешния брой предизвика лавина от критики. Но въпреки реакциите от страна на партии, професионални журналистически организации и граждани днес Макри не само не се покая, но обяви, че ще продължи да подава съдебни искове не само срещу журналисти, но и срещу депутати.

„Не съжалявам за това, което направих и ще продължа с исковете до край”, каза тя пред телевизия СКАЙ и допълни, че се е ядосала най-вече на определението „неописуема”, както и че се е обърнала към полицията и правосъдието, понеже животът й бил поставен под опасност.

Макри каза още, че никога не е изговаряла конкретните думи за Златна зора. „Позовават се на нещо, което никога не съм казала. Не могат да докажат това и разпространяват лъжливи сведения нарочно. Имам доверие на гръцкото правосъдие и на полицията и вярвам, че ще ме защитят”.

В същото време  лидерът на Независимите гърци Панос Каменос реши да приветства действията на Макри от профила си в социалната мрежа Facebook със следния текст: „Точно затова която медия или журналист действа като доносник на окупаторите – кредитори ще бъде преследван по силата на гражданското и наказателното право”. Заканата му бе допълнена от неизменния лозунг: „Ние сме много, ние сме независими, ние сме гърци”, въпреки че само преди 10 дни парламентарната му група осиротя с още две депутатски места.

Съдебни източници твърдят, че дори когато полицията арестуват уличени за извършване на провинения чрез печата лица, прокурорите никога не се произнасят в полза на тяхното задържане.

Главната редакторка на „Елевтерос типос” не е първият журналист, срещу който подават съдебен иск Независимите гърци. Малко преди изборите през май 2012 журналистът и издател на вестник „Петък, 13-и” Емилиос Ляцос бе арестуван след жалба за клевета, подадена от съпругата на Панос Каменос, адвокатката Елена Дзули. Ляцос се яви пред прокурора за нарушаване на съдебно решение, според което във вестника не е трябвало да се споменава името на Дзули.

През октомври миналата година журналистът от вестник „Та Неа” Георгиос Папахристос бе арестуван заради иск за клевета, подаден от Панос Каменос. Лидерът на Независимите гърци поиска задържането на журналиста заради негова публикация в изданието. И в двата случая журналистите бяха освободени малко след задържането си. 

Категории: ПолитикаМедии арест журналист съдебен иск НЕзависими гърци Рахил МАкри
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus