Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Защо гърците пият най-скъпото мляко в Европа

23 Март 2014 / 13:03:12  GRReporter
2276 прочитания

Законодателна промяна, засягаща прясното мляко, може да доведе до по-голям избор за потребителите със създаването на продукти, които ги няма на гръцкия пазар.

Според проучване на Министерството на развитието, премахването на  определението „прясно”от млякото, пастьоризирано при ниска температура, и трайността му от 5 дни, може да доведе до създаването на млека с трайност между 6 и 15 дни.

Според данни на вестник Имерисия, млякото, което купуват гърците е или с трайност 5 дни, или с трайност над 40 дни. Междинните продукти са малко. Днес на пазара няма продукт с трайност между 6 и 15 дни, и само 6 продукти с трайност 15-40 дни. За сметка на това има 17 продукта в категорията до 5 дни и 17 с трайност над 40 дни.

www.paraskhnio.gr

Това изкривяване е причинено от разделението между пастьоризирано мляко и млякото с „висока” пастьоризация и голяма трайност, която се прилага само в Гърция. Резултатът е изкуствена поляризация на пазара. Доколкото конкурентно предимство на млякото е или голямата трайност, или изкуственото определяне „прясно”, производство се движи само в тези две крайности, без междинни избори. Така че ако има повече опции , тогава се увеличава конкуренцията и цените падат. Това изкривяване е причинено от това, че Гърция е единствената страна в ЕС, която въпреки разпоредбите на Общността, както и тези, прилагани в други страни-производителки на млечни продукти , дава със закон правото на употреба на термина „прясно” на мляко с ниска пастьоризация, и определя трайността му пет дни. В никоя друга държава - членка на ЕС законодателят не е определил трайността не само на млякото, но също така и на други продукти от животински произход . Дори и в Гърция при месото, рибата, киселото мляко отговорността за датата на изтичане на годността принадлежи на компанията, а не на държавата.

ysterografa.gr

С новия режим всяка компания-производителка на млечни продукти, според използваната технология, ще определя трайността. Предлага се и определението „мляко от деня”, което може да остане в магазина 2 дни. Това ще подкрепи малките компании, които играят на местно ниво, както и животновъдите. Отмяната на трайността „5 дни” ще подпомогне пак малките компании, които ще имат по-голяма възможност да достигнат до другите краища на Гърция.

Заместник-министърът на развитието Танасис Скордас подчерта, че промените ще засилят конкуренцията, ще създадат хиляди работни млека и ще освободят цените в полза на потребителя.

www.imerisia.gr

Днес гърците купуват пастьоризирано мляко по-скъпо, отколкото в другите европейци. Така въпреки икономическата криза, средната цена на млякото се увеличи през последните години с по-висок ритъм, отколкото другите хранителни продукти. От 2009 до сега цените на млякото са се вдигнали с 8,5%, а на хранителните продукти- с 4,9%. За 2013 цените на млякото продължават да се увеличават (3,5%), в момент когато храните поевтиняха с 0,6%. Дори за прясното мляко цената за литър се вдигна от 1,12 евро през 2009 на 1,27 евро през 2012 (увеличение +13,4%). Днешният режим в сектора натоварва с 25% целият цикъл на производство, дистрибуция, търговия на дребно и потребление на мляко.

Това е така, защото трябва да се разпространява ежедневно в много малки точки на територията на страната и то в кратки срокове, съчетано с цената на възвръщаемост, както и с липсата на алтернативни канали за дистрибуция.

www.skai.gr

Цената на млякото е висока за животновъдите. Въпреки защитните договорености, местното производство на краве мляко в последните пет години  се свива, а националната квота се вдига: от около 700 000 тона производство  при квота от 837 000 тона преди 5 години, тази година има около 600 000 тона производство при квота от 871 000. Ако се проучи дали цените на  пастьоризираното при висока температура мляко са по-високи от цени при останалото мляко, може да се види че има по-евтини и по-скъпи варианти с млякото с висока пастьоризация в сравнение с  другото ( „прясно”)  , и има фирми, които имат същата цена и при двата вида.

Но тъй като 50% от продажбите на „прясното” мляко са от малки точки за продажба (мини маркети, павилиони, бакалии, фурни), а голям процент от млякото с висока пастьоризация се продава в големите супермаркети, цената на дистрибуция на „прясното” мляко е чувствително по-висока в сравнение с другите категории, главно заради ежедневните доставки в голяма мрежа.

Причини за високите цени

Категории: прясномляко производство високи цени висока пастьоризация ниска пастьоризация дистрибуция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus