Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Затягане на коланите за още 14 милиарда евро иска МВФ

17 Март 2012 / 11:03:32  GRReporter
1260 прочитания

Необходимостта от икономисване на 14 милиарда евро (близо 7% от БВП) посочва Международният валутен фонд, за да бъдат постигнати фискалните цели за 2013 и 2014, като предупреждава, че евентуално забавяне на структурните промени ще доведе Гърция до още по-дълбока рецесия.

В свой доклад, публикуван само ден след одобряването на заем в размер на 28 милиарда евро за Гърция, Международният валутен фонд посочва, че сумата от 14 милиарда евро трябва да бъде получена от мерки и промени в данъчната система, а относно съкращенията в публичния сектор и намаляването на заплати отбелязва, че намаляването на разходите за труд с 9,5% е подобрило конкурентоспособността, но остава все още една „дупка” от 15-20%, която трябва да бъде запълнена.

От Фонда повтарят също така, че е необходима корекция на БВП с около 7%, без която няма да бъде възможно постигането на първичен излишък от 4,5% от БВП през 2014.

В доклада се признава, че налагането на нови данъци би създало нови пречки за възстановяването на икономиката, а като приоритети се залагат борбата с укриването на данъци, промяната на данъчния режим, приватизацията, закриването на губещи държавни предприятия, и съкращенията в публичния сектор. Споменават се и  «сложните, неравностойни социални помощи», за които се иска «пълно преразглеждане».

Фондът предвижда, че завръщането на пазарите с разумни лихви ще стане  «постепенно», като се преценява, че нуждата от финансиране на страната ще възлезе на 164,5 милиарда евро в периода 2012-2014.

Международният валутен фонд твърди, че «дълбоката рецесия» ще продължи и през 2012, като подчертава, че «ще има стабилизиране» през 2013 и «слабо циклично възстановяване» през периода 2014-2017. Също така се отбелязва, че реформите на пазара на труда и високата безработица ще предизвикат значителен натиск върху заплатите, както и спад в цените. Предвижда се първичен излишък през 2014 в размер на 4,5% от БВП, който се очаква да намалее до 4% през 2020.

Същевременно се подчертава необходимостта от ускоряване на нужните промени, които ще подобрят конкурентоспособността на страната, като се припомня опасността Гърция да излезе от еврозоната в случай, че не се спазва стриктно договорът за заем. Международният валутен фонд предупреждава, че евентуалният изход на страната от еврозоната ще увеличи опасността от разпространяване на кризата не само в останалата част от еврозоната, но и в международен мащаб.

В своя доклад Фондът отбелязва и политическите опасности, свързани с провеждането на избори в Гърция, които създават по-голяма несигурност за изпълнението на поетите от страната ангажименти.

В същото време нови промени в данъчната система „ще зарадват” гръцките данъкоплатци.

Тази година се предвижда намаляване на минималния необлагаем доход на 5 000 евро, премахване на отстъпката в данъка за лицата, събрали повече от необходимите касови бележки, в съчетание с «наказателен» данък ако липсват касови бележки, и «орязване» в отстъпките за редица разходи - за наем на жилище, учебни такси, застраховки живот, осигурителни вноски, лихви по ипотечни кредити за основно жилище, лекарски прегледи и лечение.

Така допълнителните данъци, които ще бъдат призовани да платят хората с ниски доходи, стигат до 900 евро на годишна база, за данъкоплатците с едно или две деца до 1 040 евро, а за семействата с три и повече деца сумата достига до 2 750 евро.

Тези суми ще трябва да бъдат платени до 15 юни, когато тази година изтича срокът за подаване на данъчни декларации за физическите лица (еднолични дружества, лицата, упражняващи свободни професии, земеделци, наемни лица и др.), независимо дали подаването на декларацията става по електронен път или на място в съответното данъчно подразделение.

Новият формуляр Ε1 включва 13 промени, от които една от най-важните се отнася до код 205 на таблица 5, където данъкоплатците се приканват да впишат номера на партидата си в държавната електрическа компания или на друг доставчик на енергия за основното си жилище, без значение дали е собствено, под наем, или дарение.

Този код се попълва по желание с информативна цел, но данъкоплатците трябва да знаят, че с вписването му министерството на финансите ще може да свери както площта на жилището, посочена във формуляр Ε1 и Ε9, така и сметката на лицето в електрическата компания.

Както бе отбелязано необлагаемият доход се намалява от 12 000 на 5 000 евро, като за данъкоплатците до 30 годишна възраст, пенсионерите над 65 годишна възраст и хората в неравностойно положение, които имат годишен доход до 9 000 евро, необлагаемият доход остава 9 000 евро.

 

 

Категории: Международният валутен фонд доклад икономии увеличени данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus