Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

iOS 7 - крачка напред, две назад

14 Юни 2013 / 08:06:03  Иван Петков
3029 прочитания

През 2007 Apple направиха революция в начина, по който възприемаме и общуваме с мобилните технологии като поставиха обикновения потребител в техния център, а не бизнес функционалностите, които доминираха високия клас телефони преди появата на iPhone. iPad пък накара цялата PC индустрия да преосмисли разбирането за „персонален компютър”. През 2013 Apple са изправени пред много нови предизвикателства. Компанията трябва да се доказва след гафа с Apple Maps, да спечели разклатеното доверие на своите инвеститори, които хладно приеха появата на iPad Mini, да покаже на потребителите, че иновациите продължават да са в основата на техните продукти. Apple се нуждаеха от нов имидж, затова всички бяха насочили поглед към откриването на годишната конференция за разработчици (10-14 юни WWDC 2013), на което компанията традиционно представя много от своите нови продукти и начертава развитието си за следващата година.

Очакванията бяха нажежени до бяло и заради представянето на iOS 7 – мобилната операционна система, която задвижва iPhone и чийто облик не е сменян от 2007, когато за пръв път беше представен смартфонът. На откриването Тим Кук и компания разкриха и цял куп новости:  новата Mac OS X с име Mavericks, Mac Prо, новите MacBook Air лаптопи и още... 

  Mac OS X Mavericks

            Потребителите на компютри Mac са вече 72 милиона, което е два пъти повече в сравнение с преди 5 години, обяви Apple в началото на WWDC. Тим Кук изтъкна и годишния ръст от 15% при компютрите на компанията в сравнение с пазара на компютри, който се е увеличил с едва 3%. 33% от потребителите на Mac вече са с версия Mountain Lion.

            След като в продължение на години Apple даваха имена на котки на новите версии Mac OS X (Leopard, Lion, Mountain Lion и т.н.), сега компанията се преориентира към градове от щата Калифорния. И първият от новата серия е Mavericks. Новата настолна операционна система ще включва:

  • осезаемо оптимизиран живот на батерията;
  • табове при Finder-а ;
  • способност за добавяне на тагове към имената на файловете, за да са по-лесни за търсене;
  • вградена в Mavericks е и способността да се използват едновременно няколко монитора. В допълнение свързаните през AirPlay телевизори могат да работят като допълнителни екрани.

Направени са и допълнителни оптимизации, които намаляват натоварването на процесора и редуцират консумацията на енергия като компресиране на паметта и App Nap за пренасочване на ресурси към други процеси. Apple са добавили опция за отговаряне на нотификациите, които могат да се показват и върху екрана в заключено положение на компютъра. Промени има в интерфейса на календара, който вече не е декориран с текстура на кожа и се е сдобил с възможност за показване на събития от Facebook и информация за времето. Друго от мобилните приложения, което достига до компютрите на компанията е iBooks.

 

Нов Safari браузър

 

            Интернет браузърът на Apple Safari ще включва нов Home екран с топ посещаваните сайтове, също както и нов инструмент, благодарение на който потребителите ще могат да продължат да скролират от края на дадена статия в сайт към следващата. От страна на бързодействие, следващият Safari е с подобрена производителност и намалено енергопотребление.

 

MacBook Air

 

Нa WWDC 2013 Apple обяви, че ще обнови цялата серия от ултра тънките лаптопи MacBook Air, които вече разчитат на новите процесори на Intel от серията Hаswell. Това води до значителни подобрения в енергопотреблението и устройствата вече осигуряват целодневна работа с едно зареждане - според Apple 11,6-инчовата версия ще работи 9 часа, а 13,3-инчовата 12 часа с един заряд.

 

В допълнение лаптопите се сдобиват и с 40% по-бърза графична система и съвместимост с новия безжичен стандарт Wi-Fi 802.11ac. Заедно с това компанията пуска и нови AirPort рутери, които са съвместими с него. Новите лаптопи са в продажба от днес на цени започващи съответно от 999 и 1099 долара за 11,6" и 13,3" модели. Единственото разочарование от страна на феновете на ултра преносимите лаптопи е отсъствието на Retina дисплей.

Mac Pro

 

Външният вид е едно от най-впечатляващите неща в новия компютър на компанията. Той представлява черен цилиндър, висок 25см и с диаметър от 16,8 см. Корпусът му е направен от специален алуминий, който подчертава черния цвят, а иновативният дизайн е наистина запомнящ се.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus