Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият дълг е устойчив и не се нуждае от отписване

19 Декември 2014 / 13:12:42  Анастасия Балездрова
1420 прочитания

Гръцкият дълг е устойчив и управляем, заяви главният икономист на Alpha bank Михалис Масуракис. По думите му това се дължина два основни фактора – единият от тях е дългогодишният срок за погасяването му, а другият – ниската лихва.

„В периода 2016 – 2047 брутните финансови нужди на Гърция, които включват рефинансиране на дефицити и изплащане на лихви по външния дълг ще бъдат около 4 на сто. В резултат на бюджетната консолидация обаче вече нямаме дефицити, следователно от тук нататък Гърция ще взема заеми само за да погасява дълга си. Така дългът ще намалява като процент от Брутния вътрешен продукт”, заяви банкерът по време на дискусия на тема „Конкурентност и развитие: Предложения за политики”, организирана от Института по дипломация и глобални въпроси в Атина.

Масуракис допълни, че по тази причина никоя политическа сила няма право да твърди, че ще спре изплащането на лихвите по дълга с цел да привлече електорат.

Той разкритикува модела на гръцката икономика в годините преди икономическата криза, както и факта, че структурните реформи все още не са извършени. „Не споделям мнението, че в момента се строи новият икономически модел на страната. Необходимо е да се извършат реформите, които ще засилят конкуретността между компаниите”, посочи икономистът и допълни:

„Бюджетната консолидация е в правилната посока и след време ще създаде една производителна икономика и нови работни места. Това обаче не може да се случи веднага”.

Масуракис  посочи, че гръцката икономика е в процес на възстановяване и първите признаци за това са вече налице. „За да продължи този процес е необходимо да се задействат всички екстровертни икономически сектори. За съжаление задълбочаването на политическата криза през последните дни отново затруднява ситуацията”.

В коментар за това как биха се отразили на икономиката мерките, които радикалната левица СИРИЗА се готви да приложи, ако спечели евентуалните предсрочни избори той отговори с пример: „Представете си какво би се случило ако в Банката на Гърция работят учащи се магьосници, които искат да възстановят „причинените от меморандума несправедливости”.

За едно от основните обещания на СИРИЗА – да премахне данъка върху недвижимото имущество, Масуракис заяви, че която партия и да спечели изборите, тя ще трябва да го запази, тъй като приходите от него са около 3 милиарда евро и с тях се покриват заплати и пенсии. „Данъкът бе наложен погрешно в разгара на кризата. Логично бе това да стане през предишните години, когато хората имаха доходи от имотите си. В други държави той отива изцяло в полза на общините по места за подобряването на инфраструктурата и на условията на живот на жителите. В Гърция данъкът бе наложен, за да не бъдат уволнени държавни служители”.

От своя страна преподавателят в университета Пандио и главен секретар на Гръцката банкова асоциация Христос Горцос посочи, че постигането на икономически ръст не е възможно без установяването на мощни и стабилни институции. „Това включва стабилни правила, които ще се променят само в изключителни случаи и няма да бъдат насочени против участниците в икономическия живот”. По думите му от сериозни реформи се нуждаят както данъчната и съдебната система, известна с изключително бавния темп на правораздаване, така и образователната, в която липсва връзката между обучението и пазара на работа.

Във връзка с появилите се публикации, че вероятността в Гърция да се проведат предсрочни парламентарни избори, победителят от които ще е СИРИЗА ще предизвикат масово оттегляне на депозити Горцос посочи, че до вчера (18 декември) няма подобни данни. „Информацията ми е, че до обяд не е установен отлив на депозити от гръцките банки. Разбира се, никой не знае какво ще се случи следващата седмица, но засега няма такава тенденция”.

В същото време страната се намира в политическа треска, а предстоящите два тура на президентските избори предизвикват нови сътресения. Показателен за сериозността на ситуацията е фактът, че днес бившият премиер Константинос Мицотакис се среща с президента Каролос Папуляс. На нея политикът-ветеран ще изрази пред президента притесненията си от вероятното провеждане на предсрочни избори и негативните последствия върху икономиката в момент, когато преговорите с кредиторите на Гърция все още не са завършили.

Снимка от предишна среща между Константинос Мицотакис и Каролос Папуляс, източник: amna.gr

Срещата между двамата бе уговорена веднага след срещата на Константинос Мицотакис с лидера на партията „Независими гърци” Панос Каменос в четвъртък. Въпреки изразените от бившия премиер опасения, че предсрочните избори може да предизвикат излизане на Гърция от еврозоната, Каменос бе категоричен, че те трябва да се състоят.

Ден по-късно и в момент, когато всички социологически проучвания дават много ниски резултати за „Независимите гърци” втори партиен депутат заяви, че е получил предложение за подкуп в размер на 2-3 милиона евро, за да бъде убеден да гласува в полза на кандидата за президент на управляващата коалиция.

снимка: amna.gr

Става дума за актьора Павлос Хайкалис, който заяви, че е дал показания по случая миналата събота. Той предал на прокуратурата аудио и видео материали, за да докаже твърденията си. Те вече се намират в ръцете на полицията с искането да бъдат обработени технически с цел да се изяснят звукът и картината.

Новината предизвика голям шум, в рамките на който лидерът Панос Каменос организира извънредна пресконференция по случая.

Категории: ИкономикаПолитика гръцки външен дълг реформи предсрочни избори политическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus