Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

iPhone – магията е на привършване

13 Септември 2013 / 07:09:18  GRReporter
2953 прочитания

Новият iPhone 5S беше представен преди 2 дни. Всъщност бяха представини не един, а два телефона. Очакванията и слуховете, че Apple ще представят бюджетен телефон се оказаха верни. Освен частта с „бюджетен”. Беше представена и завършената версия на операционната система iOS7, която съживява мобилните устройства на Apple. Шоуто беше в познатия ни стил, стилистиката беше в познатият ни стил, дори заучените гръмки фрази бяха в познатият ни стил. И точно тук е проблемът – Apple изглежда като да се движи в коловоз. Предварителните проучвания сред потребителите показваха изострено очакване на по-голям екран. Apple останаха верни на своя предварително зададен план и показаха освежена версия на iPhone 5. Промените, за които преди няколко години бихме казали, че са революционни, сега можем да определим единствено като козметични. Все по-неубедително ни звучат думи като „иновация”.

Не ме разбирайте неправилно, Apple и iPhone са все така ексклузивни и актуални. Но това, което липсва от цялата картинка е онова, което покойният Стив Джобс определяше като „магия”. Магията на иновацията, на изненадата и учудването, че един телефон може да служи за толкова много нови неща. Дали причината е в това, че почти всичко, което можеше да се вкара като възможности в един смартфон, вече е налице? Какво друго може да се изобрети и открие? Нека заедно разберем.

Характеристиките накратко

Apple никога не са се фокусирали върху конкретни технически характеристики. Тяхното верую е, че потребителят не се интересува какво има вътре в техните устройства, а се нуждае от смартфон, на който може гладко и безпроблемно да си свърши работата, да се забавлява. И все пак, какво отличава новия модел от предходния?

На първо място, това е сърцето и гордостта на Apple, техният процесор А7, който вече е 64-битов. Процесорът разполага с над 1 милиард транзистори и е изграден на ARM архитектура. Компанията обяви, че новият процесор е 56 пъти по-бърз от този на първия iPhone. Без никакво съмнение можем да кажем, че процесорите на Apple са едно от нещата, които винаги са носили безкомпромисна мощ. В това число трябва да добавим и графичния чип, който осигурява една от най-добрите производителности при устройствата за забавление и предлага на геймърите отлично изживяване. Чипът използва OpenGL/ES Version 3.0 за по-добра производителност на видео игрите. "Нивото на графична производителност е невиждана в смартфон до момента" – обявиха по време на презентацията. Също без компромис. Apple е разработила нов копроцесор М7, който специализира в изчисления на движенията и управлява сензорите на устройството. Това ще позволи създаването на интелигентни приложения за фитнес, здраве и други дейности, които ще направят смартфона по-голяма част от всекидневието на потребителя.

Част от критиката е насочена към това, че въвеждането на мобилен 64-битов процесор е твърде рано и без особено значение към настоящия момент. Значението на споменатите 64-битови възможности са свързани преди всичко със способността за пълноценно използване на четири и повече гигабайта RAM памет. До момента телефоните на Apple са били оборудвани най-много с 1 GB. Не знаем с какъв обем памет е новия флагман на компанията от Купертино, но не очакваме да е повече от 2 гигабайта, като някои анализатори посочват, че е много вероятно обемът да се запази както при iPhone 5 – 1 гигабайт. На следващо място идва освежената с нов изглед операционна система iOS7, която беше представена по-рано през годината, пак по традиция. Тогава, тя беше обект на голяма критика, основно заради дизайнерската част и използването на толкова разнородни по стил и елементи икони. Предвид че за външният вид се грижеше Джонатан Ийв, един от най-приближените до Стив Джобс хора и известен със своя дизайнерски талант, разбираемо е защо разочарованието беше толкова голямо. От Apple се оправдаха с недостатъчно време и обещаха за официалното представяне, всичко да е изпипано до най-малката подробност. Дали това е така, ще разберем на 18-ти септември, когато iOS7 ще бъде пусната за сваляне. Знаем едно със сигурност – операционната система осигурява обратна съвместимост с настоящите 32-битови приложения.

Друго очаквано подобрение е в камерата на телефона, към която е добавена нова светкавица - TrueTone Flash – съставена от два диода, за по-силна светлина. Самата камера е 8 мегапиксела и може да записва HD видео с 120 кадъра в секунда.

За пръв път iPhone беше представен не в 2, а в 3 цвята: златист, сребрист и сив.

Не мога да не направя аналогията между цветовете на новия флагман на Apple и олимпийските медали. Това е първата асоциация, която те създават у мен. Дали 5S e шампион? Обявените цени в Англия, примерно, са с цели 20 паунда повече, в сравнение с предходния модел. На практика не виждам нищо, което да доведе до подобно поскъпване.

Последната новост, за която също се говореше много време, това е сензорът за пръстов отпечатък, който е вграден в хардуерния бутон на телефона и служи за неговото отключване. Покрай скандалите, свързани със сигурността и възможността за следене на личните данни от американските служби за сигурност, тази екстра беше приета със смесени чувства. Дотолкова, че самите Apple бяха принудени изрично да подчертаят, че в смартфона не се събират пръстови отпечатъци и те се ползват само за отключване на устройството. Друга критика, която понесе въпросният сензор е, че подобни пръстови отпечатъци присъстват в лаптопите от години, но така и не са станали особено популярни и често носят повече проблеми, отколкото ползи. Преди да видим как на практика Apple са подходили към този елемент за сигурност, няма как да се съгласим или не с това мнение.

Ще купите ли някой от новите модели iPhone?
Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus