Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

iPhone 4G с успех и на гръцкия пазар

28 Август 2010 / 08:08:22  Марина Николова
3945 прочитания

Новият модел телефон на Apple – iPhone 4G, излезе вчера на гръцкия пазар и беше посрещнат с невероятен ентусиазъм от потребителите. След една разходка следобед из няколко магазини на Vodafone и на Cosmote в центъра на Атина, ми стана ясно, че дори няма да успея да видя това ново чудо на технологията, тъй като бройките, с които са разполагали са се свършили още сутринта! След като направих бърз преглед на цените на телефона в различните му варианти (с 32GB, 16GB, 8GB памет с различни схеми за купуване на телефона с намаление чрез сключване на договор с фирмата вносител за тарифен план за разговори и интернет), ми стана ясно, че цената на един такъв телефон е приблизително равна на минималната работна заплата в Гърция.

Самият iPhone 4G струва 779 евро за модела 32GB, но засега се предлага единствено, ако клиентът се абонира на договор. Това смъква цената на телефона почти наполовина. Както обявиха двете компании, апаратът може да се закупи от техните магазини на цени между 369 и 709 евро за модела 32GB срещу 12-месечни договори. Модел 16GB се продава в магазините на Vodafone от 369 евро (unlimited internet 70 и месечна тарифа от 72,35 евро) до 579 евро (unlimited internet 30 и месечна тарифа от 31,01 евро). Същият модел се предлага от Cosmote на цени от 249 евро (с неограничено време за разговори с Cosmote и internet 125 срещу месечна тарифа от 125 евро) до 589 евро (с неограничени разговори с Cosmote и internet 25 срещу месечна тарифа от 25 евро). Моделът с 32GB се предлага от Vodafone от 489 евро (unlimited internet 70) до 699 евро (unlimited internet 30), а от Cosmote от 369 евро (с неограничени разговори с Cosmote и internet 125) до 709 евро (с неограничени разговори с Cosmote и internet 25).

Разбира се, за техно-маниаците е въпрос на чест да се сдобият с последния писък на технологията. Според доверена информация вече от поне пет месеца се правят списъци с клиенти. До вчера те са наброявали около 40 000 души, чакащи реда си, за да са сред първите, които ще имат новия модел на iPhone. Интересно, но факт, се оказа, че е много трудно (поне в началото!) клиентите да се сдобият с телефон, без да сключат договор с компанията поне за една година. Това се прави точно поради причината, че бройките на телефоните за момента са ограничени, а доста клиенти вече чакат на опашка. „Когато пристигнаха сутринта, клиентите ги изкупиха като топъл хляб. Понеже е нов модел, бройките, които имаме, ще се свършват бързо, докато се разпределят по всичките 500 магазини и затова предимство имат тези, които сключат договор. Но така излиза и почти наполовина от реалната цена на телефона” казва служителка в един от централните магазини на Cosmote. Понеже се поинтересувах как може да се закупи само телефон, един от служителите на Vodafone също каза, че самите телефони - без да трябва да се сключва договор с компанията, ще бъдат пуснати на пазара едва след коледните празници.

По цял свят продажбите на новия продукт на Apple вървят все нагоре. В Гърция се очаква една начална вълна от заинтересовани клиенти да помете първите бройки, но съществуват и някои недоволни потребители. Част от потребителите, които са левичари, се оплакват, че четвъртото поколение iPhone трудно задържа мрежа, когато апаратчето се държи в лявата ръка, защото антенката се намира в долния ляв ъгъл. Когато попитах за този проблем в един от магазините ми казаха – без да цитирам, а само предавам смисъла на казаното, че телефонът е перфектен, дизайнът му е велик и освен това има две слушалки за по-добър звук. Но си записах странните думички, с които ми беше обяснено защо телефонът е толкова добър и след ровичкане из мрежата открих статия, която ми допадна, защото е написана на разбираем език.

Ета какво ми направи впечатление в това сравнение между новия модел на Apple с три други телефона с подобни параметри - Droid Incredible, Evo 4G и Google Nexus One: екранът му е по-малък от Android телефоните, но технологията, по която е изработен, се счита за иновационна. iPhone 4G има най-висок анализ на образите от всички направени досега телефони и е с четири пъти повече пиксели от предишните модели на iPhone. Малкият екран обаче има своето неудобство за хората с по-дебели пръсти, коментира статията на CNN, която след дълго сърфиране реших, че най-задоволително обяснява предимствата и недостатъците на новия телефон. Един от фактите, които се отчитат, е, че Apple е изобретил най-добрата камера правена досега. Освен това, дизайнерите са решили окото на обектива да е насочено към потребителя, така че камерата може да се използва и за видео-чат. Според моите критрии един от недостатъците е, че телефонът не хваща радио FM-вълни..., а пък да имаш радио на телефона е наистина спасяващо понякога. Но дали пък не може да се слуша радио по интернет – това са забравили да го напишат, а за хора като мен се възникват и такива въпроси...

Категории: Актуално телефон магазини технология iPhone 4 пиксели видео чат
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus