Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Netflix променя гръцкия телевизионен пазар

27 Януари 2016 / 16:01:05  GRReporter
1189 прочитания

През последните 6 години, и в разгара на икономическата криза, навлизането на платената телевизия с абонамент в Гърция нарасна значително от 11% до 24% от домакинствата. Днес всяко четвърто домакинство плаща за някоя от платформите, предлагани от телевизионните доставчици, като общият брой на абонатите надхвърля 1 000 000. Една от основните причини са остарелите телевизионни канали, които не са в състояние вече да инвестират в атрактивно съдържание.

Навлизането в Гърция на американската Netflix, която предлага телевизионни услуги (сериали и филми) по интернет, както и „инвазията” на Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ чрез нови канали като OTE History и услуги към абонатите (от 1 февруари) правят конкуренцията още по-жестока.

Въз основа на последните данни, в края на 2015 OTE TV е увеличило абонатите си до 446 000, а Forthnet оповести заедно с резултатите за първите 9 месеца на годината, че абонатите на Nova в края на септември са достигнали 505 344 души спрямо 504 441 в края на септември 2014. Отбелязва се, че ръководството на OTE избягва да съобщава подробни данни за инвестициите и приходите на ΟTE TV, повтаряйки, че те "са част от инвестиционните планове на групата".

Става ясно, че битката започва сега и поради още една причина: до днес Nova се оказа по-издръжлива от прогнозите на определени нейни конкуренти. ОTE TV увеличава броя на абонатите си без сериозен удар върху конкурентната платформа, вероятно поради това, че доста гърци избират да запазят стария си абонамент, към който добавят нов. Както предупреди миналата седмица обаче ръководителят на ОТЕ Михалис Цамаз, днешните темпове на развитие на платената телевизия с абонамент в Гърция няма продължат още дълго. Пазарът става по-зрял, като вече е усвоил вълната от потребители, инвестирали в още един абонамент, главно заради спортното съдържание, предлагано от OTE TV и Nova.

Абонаментни телевизионни услуги предлага и Vodafone, както и Cyta Гърция, но само чрез интернет. Особено Vodafone може да изглежда "скромна" в Гърция, но днес компанията е третият по големина „играч” в областта на платената телевизия в Западна Европа, след Liberty Global и Sky Europe.

Според последното проучване на Digital TV Research, мобилният оператор ще запази третото място до 2020, главно чрез мощното си присъствие в Германия, Испания и Португалия. Днешните оферти на Vodafone (по 5 евро на месец за 12 месеца) и Cyta (по 6 евро на месец) в Гърция са доста далече от тези на двете сателитни платформи (ΟΤΕ TV, Nova), както по отношение на спортното съдържание, така и по отношение на развлечението (филми, сериали и т.н.).

Сега всички се опитват да разберат какви последствия ще има за гръцкия пазар навлизането на американската Netflix, която предлага сериали и филми срещу месечен абонамент, започващ от под 8 евро. Михаил Цамаз заяви миналата седмица, че платформата Netflix (известна с разпространението на хитовия сериал House of Cards, както и на други собствени продукции) действа допълващо с OΤΕ TV.

Същото мнение изразяват и висши служители на Forthnet, които смятат, че "Netflix може да подейства дори благоприятно на пазара за платени телевизионни услуги в Гърция, тъй като ще спомогне за утвърждаването на културата на абонаментната телевизия, т.е. човек да плаща, за да гледа нещо, което си струва, и ще съдейства за по-нататъшното оттваряне на въпросния пазар".

Освен това международният опит е показал, че където е отишла Netflix компанията изобщо не е ограничавала съществуващите абонаментни платформи. Тя представлява услуга, допълваща платената телевизия, тъй като изостава доста откъм съдържание. При това съдържанието, което ще предлага в Гърция, ще бъде още по-ограничено от това, което предлага в другите държави заради телевизионните права.

Датският комисар по въпросите на конкуренцията в Европейската комисия Маргрет Вестагер, известна с твърдата си позиция по отношение на сливанията на телекомуникационни групи (въпреки натиска на бившите монополи за по-голяма концентрация на пазара), отново „нанесе удар” миналата седмица. Тя призова в Брюксел да бъдат изслушани петте най-големи филмови студия в САЩ и британската Sky (която господства на пазара за платена телевизия в Европа). Европейската комисия смята, че договорите за излъчване на филми със Sky нарушават регламентите на Европейския Съюз за конкуренцията.

"Поканени" в Брюксел са Disney, NBC Universal, Paramount (на групата Viacom), Sony, 20th Century Fox и Warner Bros. (на групата Time Warner) заедно със Sky, 39% от която се контролират от 21st Century Fox.

Компаниите са заплашени от солени глоби, тъй като от лятото Маргрет Вестагер твърди, че европейските потребители искат да гледат своята платена телевизия без значение в коя европейска държава пътуват. Ако например един абонат на гръцка платформа се озове във Франция, той не може да гледа на лаптопа или таблета си телевизионните сериали, за които плаща.

Днес заплетените договори за правата между студиата и телевизионните канали са създали пазари на много скорости при излъчването на телевизионно съдържание.

Службите в Европейската комисия са поставили като свой приоритет създаването на единен цифров пазар в Европейския съюз и смятат, че ако паднат „цифровите граници” (като например телевизионните права), тогава потреблението на цифрово съдържание на Стария континент може да нарасне с близо 18 милиарда евро.

 

 

 

Категории: платена телевизия абонаментни платформи Netflix ΟTE TV
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus