Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Ватопед наложи ремонт на правителството

19 Октомври 2008 / 21:10:06  GRReporter
937 прочитания

            Политическата буря, която връхлетя Гърция след разкритията за финансовите операции и имотните сделки на светогорския манастир Ватопед е на път да даде резултати. След седмици на спекулации за оставка на министри и ремонт на правителството, изглежда гръцкият премиер Костас Караманлис е на път наистина да реформира екипа си. Медиите очакват той официално да обяви новия си кабинет следващия уикенд, а този протече в усилени консултации.


            Според информациите в неделната преса Костас Караманлис е на път да обяви назначаването на двама свои вицепремиери. Досега той нямаше заместник. Най-често спряганите имена за двата поста са на министрите на вътрешните работи и децентрализацията Прокопис Павлопулос и на околната среда и строителството Георгиос Суфлияс. Очаква се също така министър-председателят да обяви създаването на 7 мега министерства, които ще бъдат:


-         на външните работи и отбраната;


-         на икономиката и финансите;


-         на обществения ред, правосъдието и местното самоуправление;


-         на производството и търговията;


-         на социалните въпроси;


-         на образованието и културата;


-         на околната среда.


Сегашният външен министър Дора Бакояни или ще запази поста си или ще оглави министерството на обществения ред, правосъдието и местното самоуправление. Досегашният военен министър Вангелис Меймаракис ще поеме другото от двете мега-министерства. Сегашният министър на образованието Еврипидис Стилианидис е спряган за правителствен говорител, въпреки че не е ясно със сигурност дали настоящият говорител Теодорос Русопулос ще освободи мястото.


Политическата буря в Гърция започна преди седмици, когато се разкри истината за имотните сделки на светогорския манастир Ватопед. Светата обител купувала на безценица недвижими имоти от гръцката държава, които след това продавала на реални цени на офшорна кипърска фирма. По тази схема успяла да източи от гръцката държава над един милиард евро, който сега се съхранява в частни сметки в швейцарски банки. Първата оставка, която последва от скандала бе на бившия министър на търговския флот Георгиос Вулгаракис, чиято съпруга е била нотариусът, заверявал сделките на манастира. Очаква се Теодорос Русопулос да е втората жертва, тъй като свидетели са дали показания, че игуменът на Ватопедския манастир Ефраим се е срещал по няколко пъти в седмицата с Русопулос.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus