Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Песимистични са кипърските гърци за обединението на острова

20 Октомври 2008 / 07:10:01  GRReporter
1057 прочитания

Като цяло кипърските гърци са песимистично настроени относно намирането на решение на кипърския въпрос, според изследване на общественото мнение проведено от Evresis. На въпроса дали мислят, че най-накрая ще бъде взето решение след срещата на двамата президенти, 57,4% отговарят с „не”, 38,9% с „да”, а останалите 3,7% не са отговорили.


64,2% оценяват положително досегашната политика на президента Христофяс относно обединението на острова, а 17% считат, че не е подходяща. 15,3% от кипърците още не са сигурни как да се изкажат относно политиката на президента си.


В сравнение с проучване, което е направила същата фирма миналата година, се наблюдава спад в процента на тези, които се изказват позитивно за политиката на държавния глава Димитрис Христофяс. Разликата отпреди една година е цели 12%, но пък процентът на тези, които са отрицателно настроени се е повишил само с 2,2%. Мнозинството от кипърските гърци смятат, че лидерът на кипърските турци Мехмет Али Талат не цели честно разрешаване на конфликта. Подкрепилите това мнение са  78,2%, а пък едва 17,6% считат, че той ще бъде склонен към честно решение.


Кипърските гърци, които са участвали в проучването, са били помолени спонтанно да отговорят на въпросите кои министри смятат, че са най-способни и че може да им се има доверие. И на двата въпроса отговорите са посочили едни и същи личности, които са следните трима министри - министърът на икономиката Харилаос Ставракис със 17,8% от гласовете на запитаните, министърът на външните работи Маркос Киприанос с 14,4% и министърката на труда Сотирула Хараламбус с 11,6%.  И последно, 54,3% от запитаните подкрепят правителството Христофяс що се отнася до вътрешната политика на страната. В проучването, което се е провело чрез телефонни интервюта, са участвали 1136 мъже и жени над 18 годишна възраст.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus