Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Знанието преди действието във външната политика

22 Октомври 2008 / 16:10:50  GRReporter
1045 прочитания

            Марина Николова


 


Една от най-влиятелните гръцки think-thank организации ELIAMEP днес празнува 20 години от основаването си. Гръцката фондация за европейска и отбранителна политика започва дейността си през 1988 г. по идея и една доста смела за онова време инициатива на професор Танос Веремис, с цел развиването на стратегии за сигурност и епицентър на изследванията по-широкото географско понятие за съседни на Гърция страни. С времето фондацията придобива повече знания и опит и лека-полека разширява тематиките на изследванията и дейността си. В момента ЕЛИАМЕП се управлява от 13 членен Борд на директорите и 12 членен съвет - хора от академичните, бизнес, политически, военни и медия общности.


Основен принцип на функционирането на фондацията, който е и нейното мото е „Знанието преди действието”. Тя е неправителствена организация, която се спонсорира от много влиятелни организации в страната, както и чрез развиването на програми от Европейския съюз, сътрудничи си на институционално ниво с фондациите „Онасис” и „Костопулос”, и най-важното – дава възможност на млади учени да участват в изследвания и да създадат силни международни контакти, които в бъдеще ще им послужат като мост за сътрудничество в избраната от тях сфера на работа свързана с международните отношения.


Четири са основните насоки, в които се извършват научните изследвания от фондацията – политика на Европейския Съюз, миграция, сигурност и периферийно развитие и трансатлантически връзки. Някои от последните проекти, които дават представа за общата картина са свързани с изграждането на газопроводите в Югоизточна Европа, за влиянието, което оказват решенията на Европейския Съд спрямо промените в законодателството на страните членки, за това какво може да научим от прилаганата политика спрямо емигрантите в Южна и Югоизточна Европа и как то може да бъде пренесено като добра практика на новите страни членки, които тепърва очакват вълни от емигранти.


В страната една голяма част от лекциите и конгресите свързани с теми от международните отношения са организирани от ЕЛИАМЕП, но по света най-популярното и значимо събитие се считат семинарите организирани ежегодно на гръцкия остров Халки. Те са най-старата и известна програма на фондацията, тъй като представляват ядрото на образователната й дейност за млади лидери.


За първи път семинарът е бил проведен през 1990 г. на малкото островче Халки, част от архипелага на Додеканезите в източно Егейско море, което вече е обявено от UNESCO като място за мир и приятелство между младите от цял свят.


Началната цел на Международния семинар на Халки е да насърчи обмена на идеи и опит, които водят до по добро разбиране и създават връзки между хората, които оформят политиката, изследователите, членовете на академичните общности, журналистите и други специалисти, които се интересуват от международни отношения. Другата цел е производството на научно знание свързано с въпросите, които се отнасят Югоизточна Европа, Черно море, Средиземноморието и Близкия Изток. Последните конгреси на Халки са спонсорирани от Европейската Комисия, Министерство на Външните работи на Гърция, НАТО, Националната банка на Гърция, Friedrich Ebert Foundation, Bertelsmann Foundation, Open Society Foundation, Volkswagen Foundation, Carnegie Endowment for International Peace, Rockefeller Foundation и Министерството на Егейско море.


Тази в новата сграда на музея „Бенаки” на бул. Пиреос ще се състои коктейл-парти по случай годишнината на фондацията. На празника ще присъства проф. Марио Монти Председател на Университета Бокони в Милани и бивш Евро-комисар, който ще изнесе и реч на тема „Предизвикателствата пред Европа и ролята на ядрата от мислещи”. В програмата е включена и прожекция на филма посветен на годишнината на ЕЛИАМЕП с интервюта на директорите на фондацията, както и на работещите  в нея научни изследователи и експерти.


Разбира се, реч ще държи и Председателят на Управителния съвет проф. Лукас Цукалис на тема „Битката на идеите и ролята на ЕЛИАМЕП”. От 7 часа следобед, когато е и началото на тържеството, то ще бъде пряко предавано по интернет канала на фондацията на сайт: http://www.mogulus.com/eliamep Сред поканените на тържеството са професори от гръцки и европейски университети, политици, депутати в Европарламента, експерти, изследователи в сферата на международните отношения и журналисти.


 


 


 


На снимката: Основателите и директори на ЕЛИАМЕП (от дясно на ляво) Танос Веремис, Теодор Кулумбис, Янис Валинакис и Лукас Цукалис

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus