Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Анкетна комисия за манастира Ватопед

23 Октомври 2008 / 19:10:26  GRReporter
1110 прочитания

            Късно снощи гръцкият парламент одобри създаването на анкетна комисия, която да разследва имотните сделки на светогорския манастир Ватопед. Комисията ще се състои от 23-ма депутати от всички партии, първото й заседание ще е на 30 октомври и след 45 дни работа, на 15 декември ще трябва да докладва заключенията си пред народните представители. Както grreporter.info многократно ви информира, в продължение на десетки години Ватопедският манастир е заменял евтини манастирски имоти, за които представял нотариални актове от времето на Османската и на Византийската империя, за скъпи държавни имоти. След това тези имоти били продавани на кипърска офшорна фирма, а парите от тях са влагани в частни сметки в Швейцария.


            Смята се, че по тази схема гръцката държава е ощетена с 1 милиард евро. Прокуратурата разследва случая в продължение на седмици, след което двамата прокурори по делото подадоха оставка в знак на протест срещу назначаването на трети, наблюдаващ прокурор. Според главният прокурор Георгиос Санидас в случая с Ватопед няма доказани криминални обвинения срещу министри или заместник-министри и вчера той предаде преписката по делото, която е в обем от 4 кутии документи, в парламента. Съгласно закона за отговорността на министрите, който е в сила в Гърция от 19 век, единствено парламентът може да реши дали един министър носи политическа или наказателна отговорност.


            Със създаването на анкетната комисия се цели да се изясни дали министрите, чиито подписи лежат под различни имотни замени с Ватопедския манастир носят политическа отговорност за действията си. В петък, обаче, в парламента ще се гласува искането на опозицията за създаване на следствена комисия, чиято цел ще е установяването на наказателната отговорност на тези министри. В центъра на нападките е правителственият говорител Теодорос Русопулос, който отрича каквато и да е намеса в скандала.


            Имотните сделки на Ватопедския манастир вече причиниха една оставка в правителството на Костас Караманлис. Тази на бившия министър на търговския флот Георгиос Вулгаракис, чиято жена е сред нотариусите, заверявали замените на имоти като законни.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus