Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Решение на кипърския въпрос до края на годината?

27 Октомври 2008 / 15:10:46  GRReporter
898 прочитания

Решаването на кипърския въпрос ще бъде факт до месец декември тази година. Това ще стане ако и двете страни покажат добра воля, заяви президентът на Република Кипър Димитрис Христофяс. Лидерът на Севернокипърската турска република Талат отправи апел към кипърските турци да бъдат подготвени за „горчиво развитие на събитията" като поясни, че най-важното в случая е печалбата да бъде по-голяма от загубата. „Ще се срещнем още много пъти в рамките на преките преговори. Това, от което имаме нужда е добра воля и преследваната цел да бъде решаването на кипърския въпрос", заяви Талат. Бе отбелязано още, че една от причините Турция да бъде избрана като непостоянен член в Съвета по сигурност към ООН за периода от 2009-2010 г. е подкрепата й за решаването на кипърския въпрос, което ще бъде от полза и за Анкара. САЩ напълно подкрепят опитите на двамата лидери – Христофяс и Талат, да стигнат до взаимно съгласие и решение, но няма да ги притиснат, за да вземат това решение, заяви американският посланик в Кипър Франк Урбанчик (това цитат ли е?). „Това, силно желаем е да намерите едно решение, с което ще можете да живеете и вие, и децата ви. Не можем да принудим двамата лидери да успеят. Това, което желаем е да постигнат целта си. Със сигурност ги окуражаваме, но няма да им сложим писалката в ръката и да ги принудим да подпишат", допълни американският посланик. Двамата лидери ще стигнат до момент, в който ще се наложи да вземат трудни решения, които в дългосрочен план ще повлияят на бъдещето на острова. Тогава те ще могат да се обърнат не само към САЩ, а към цялата международна общност за подкрепа, каза Урбанчик.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus