Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гръцкото МВнР – Обама вижда света като нас

06 Ноември 2008 / 09:11:19  GRReporter
1032 прочитания

            Новоизбраният президент на Съединените щати Барак Хюсейн Обама вижда международните проблеми както те изглеждат в очите на гръцките политици. „Позициите, изразени в предизборната му кампания, в негови статии и по време на мандатите му като сенатор показват разбиране на международната ситуация, в която се намираме в момента. Той има склонност да преговаря, да обсъжда и да изслушва и очакваме международното сътрудничество да се развива по-добре”, заяви на брифинг говорителят на гръцкото външно министерство Георгиос Кумуцакос.


            Той подчерта, че като сенатори и Барак Хюсейн Обама, и Джо Байдън са изразявали позиции по кипърския проблем и за името на Македония, който напълно съвпадат с гръцките позиции. „Това е много добра основа. Очакваме много близко сътрудничество и резултатна съвместна работа”, заяви още Георгиос Кумуцакос. Той призна, че гръцките дипломати поддържат връзка с много тесни сътрудници на новия американски президент и изрази увереност за много скорошни лични контакти между лидерите на гърция и САЩ.


            Говорителят на гръцкото външно министерство коментира и докладите на Европейската комисия за Турция и Македония. „Гърция би искала докладите да са други. Но те отразяват реалното състояние на нещата в двете страни-кандидатки и за съжаление то не е добро”, каза той. Според Георгиос Кумуцакос и двата документа отразяват гръцките позиции, тъй като в доклада за Македония се казва, че нерешаването на спора за името има лоши последствия за добросъседските отношения, а в доклада за Турция на страната се препоръчва да се откаже от предизвикателни действия в Егейско море и да се придържа към принципите на добросъседството.


Той също така съобщи, че вчера Гърция е връчила протестна нота в турското външно министерство за четирите турски изтребители, които нарушиха въздушното й пространство преди няколко дни. Говорителят на гръцкото външно министерство обяви, че в началото на следващата седмица Атина официално ще отговори на последното предложение на Матю Нимиц за името на република Македония.


            Георгиос Кумуцакос също така каза, че следващата седмица пред акредитираните в страната посланици министър Дора Бакояни ще обяви приоритетите и програмата на гръцкото председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, което атина поема от 01.01.2009.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus