Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Кипърските турци искат равностойно участие във властта

10 Ноември 2008 / 17:11:29  GRReporter
1057 прочитания

Според репортаж на кипърския вестник „Политис”, Мехмед Али Талат си е поставил за задача да постигне числено равенство между кипърските гърци и кипърските турци в трите основни пилона на държавното управление – в Сената, в съдебната власт и до голяма степен в изпълнителната власт.


Мехмед Али Талат предлага схема на президентски съвет според швейцарския образец и различна от предвидената по плана Анан. По-точно цели да постигне:


Аналогия 4:3 кипърски гърци спрямо кипърски турци за членове на президентския съвет за разлика от плана Анан, който предлага 4:2, а в по-късен стадий 6:3. Както и избор на членовете на президентския съвет от Сената с изключително мнозинство 13 кипърски гърци и 13 кипърски турци от сенаторите от общо 48 члена на сената. Планът Анан предвиждаше избор с процент 2/5 от сенаторите на всяка общност.


Президентският съвет ще има президент и заместник президент с пет- годишен мандат, които ще се сменят всяка година. Президентът на кипърските гърци ще упражнява длъжността в продължение на три години, а президентът на кипърските турци – за две. Мехмед Али Талат подготвя ново предложение, което включва избор на президент и заместник президент директно от народа, но с разделено гласуване във всяка държава. Отрича избора на държавните глави с обща бюлетина, както предлага Христофяс, като излага довода, че така се нарушава принципа на двуобщностността.   


Според публикацията във вестник „Политис”, за законодателната власт лидерът на кипърските турци предлага:


- Горна Камара с 24 кипърски гърци и 24 кипърски турци народни представители


- Долна Камара с участие 67:33, т.е. кипърските турци да бъдат 1/3.


- Вето според участието в Долната Камара. Няма да могат да се вземат решения, ако те не са подкрепени от ¼ на депутатите кипърски турци.


Отбелязва се, че при избора на депутати ще се взема предвид вътрешното гражданство на двете страни или иначе казано – кипърските гърци, които живеят в Севернокипърска турска република, няма да могат да гласуват, ако нямат кипърско турско гражданство и обратното. Кипърските турци желаят собствеността на археологическите обекти, телекомуникациите, летищата и пристанищата да бъде на двете държави. Талат желае да съществуват две централни банки, двоен контрол на властта по икономически и трудови въпроси, прилагане на морското право и от двете държави и двойно представителство в ЕС.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus