Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гръцките приоритети на ОССЕ

13 Ноември 2008 / 17:11:46  GRReporter
1039 прочитания

            Под заплаха да бъде спрян тока поради авария в центъра на Атина днес в гръцкото външно министерство бяха представени приоритетите на гръцкото председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Атина поема ротационното председателство от Финландия, а през 2010 година ще го предаде на Казахстан, първата страна от централна Азия, която ще председателства организацията. Официално приоритетите на гръцкото председателство ще бъдат представени на 15 януари пред съвета на постоянните представители в централата на организацията във Виена. Днес те бяха обявени пред акредитираните посланици в Атина и пред дипломатическите репортери.


            „Гърция поема председателството на ОССЕ в труден момент на световна финансова криза и с тлеещ мир в Кавказ, който за нас ще бъде приоритетен район”, заяви гръцкият външен министър Дора Бакояни.Тя подчерта, че както в Кавказ, така и в централна Азия основните „дипломатически играчи” са Европейският съюз и НАТО при стратегическата роля на Русия. Бакояни съобщи, че вчера е обсъдила идеите на гръцкото председателство на ОССЕ с руския външен министър Сергей Лавров. „Нашата амбиция е да се покажем като опитни посредници и да проявим голяма дипломатическа активност, за да съберем около масата на преговорите спорещите страни”, каза още гръцкият външен министър.


            Според нея конфликтът в Кавказ дава възможност да се преосмисли цялостната концепция за района и да се намерят дълготрайни мирни решения. Тя обяви, че ще направи серия посещения в района веднага след официалното поемане на председателството в средата на януари. Дора Бакояни подчерта, че Афганистан и Косово си остават приоритети на организацията, както и всичките 19 мисии, които в момента поддържа ОССЕ. А те са изключително разнообразни – от връщането на бежанците в Хърватия, през обезвреждането на радиоактивни оръжия в Украйна до борбата с наркотрафика и ефективната охрана на границите в Афганистан.


            По време на представянето впечатление направи отсъствието на американския посланик в Атина Даниел Спекхард, след като вчера говорителят на гръцкото външно министерство Георгиос Кумуцакос нарече вижданията му по македонския въпрос „ограничени”. За сметка на това, обаче в залата беше руският посланик Владимир Вдовин, както и българския му колега Андрей Караславов.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus