Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Не е реалистично да се изтеглят руските войски от Осетия и Абхазия

14 Ноември 2008 / 15:11:34  GRReporter
1000 прочитания

Ясар Якиш е председател на Европейската Комисия към Турския парламент и бивш министър на външните работи на Турция в периода 2002-2003 г. На конференцията на тема „Черно море и кризата в Грузия” организирана от Международния Център за изследвания в Черноморския регион, той направи исторически преглед на историята на черноморския регион от периода на Студената война до днес, и впоследствие анализира фактите, които предизвикаха инвазията на Русия в Грузия.


Спомени от детските години за живота около морето бяха отправната точка за г-н Якаш, за да започне историческата си препратка за ролята на Черно море като граница между изтока и запада по време на Студената война. След падането на комунистическите режими, г-н Якиш създава международната организация Черноморско Икономическо Сътрудничество, която е инициирана първоначално като форум за улеснение на икономическите връзки и на частния сектор в региона.


Важен параметър за осъществяването на икономически растеж и създаването на добри условия за създаване на контакти, е стабилността в региона, подчерта г-н Якиш. Той заяви, че „в момента Черно море не е същото море, каквото е било във втората половина на миналия век. Вече не е гранична линия. За разлика от изминалите поколения, ние гледаме на политическите граници като прозорци, които отварят възможности”. Г-н Якиш потвърди, че съществуват много инициативи, но има нужда от по-усилено сътрудничество. За осъществяването на тези инициативи са необходими по-ефективни механизми за вземане на решения, по-ефективна комуникация с други международни организации и установяване на подход сектор-по-сектор чрез разработването на конкретни проекти. Трябва да се оцени и използва факта, че Европейският съюз вече обръща по-голямо внимание на Черноморския регион след като България и Румъния станаха страни-членки.


Стабилността на Черноморските страни е важна за Руската Федерация поради факта, че оттам минава маршрута за износ на нефт към световните пазари. Г-н Якиш коментира, че Русия е пожелала да покаже присъствието си в региона и силата си с инвазията в Грузия и сега вече е нереалистично да се предвижда, че войските й ще излязат от Южна Осетия и Абхазия. Кризата в Грузия за пореден път доказа стратегическото значение на Черноморския регион. От някои анализатори се счита, че тази криза е завръщане към политиките на сила и се предвиждат песимистични сценарии. Други смятат, че кризата е изключение, а не пример.


Но сигурното е, че се забелязват елементи на нестабилност в региона, а излезе наяве и наличието на предизвикателства и рискове за дипломатите и политиците в региона на Черно море, които обаче предизвикателства и рискове датират отпреди кризата. „В ръцете на държавите от региона е да превърнат предизвикателствата в приоритети и да се насладят на облагите, които ще получат техните страни”, приключи Ясар Якиш.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus