Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Кипър може да е изключение в европейската практика

15 Ноември 2008 / 14:11:03  GRReporter
994 прочитания

Специалният съветник на ООН по кипърския въпрос и бивш външен министър на Австралия Александър Даунер заяви, че лидерите на кипърските гърци и на кипърските турци Димитрис Христофиас и Мехмед Али Талат са постигнали сериозен напредък в преговорите за обединяването на острова. В интервю за кипърското радио РИК той заяви: „Има „лесни” теми, по които вече е постигнато съгласие като например икономиката и членството в Европейския съюз. В същото време има теми, които се разискват и по тях все още не е постигнато съгласие, както и такива теми, по които възгледите на двамата са съвсем противоположни”.


            Като трудна тема австралийският дипломат характеризира въпросът за връщането на имуществото на кипърските гърци, което остава в северната част на острова след инвазията на турската армия. Александър Даунер подчерта, че Европейският съюз играе важна роля за обединяването на Кипър и неговите принципи ще бъдат спазени, но не бива да се превръщат в догма. „При последното разширяване на Европейския съюз в него влязоха страни, които не отговарят напълно на изискванията за членство. С Кипър също може да се направи компромис”, каза той.


            Съветникът на ООН специално коментира оставането на турската армия в Кипър след обединението на острова. „И трите засегнати страни (Гърция, Турция и Кипър – б.р.) имат роля и ще вземат участие в обсъждането на гаранциите за сигурността на турското малцинство на острова”, заяви той като остави отворена възможността Европейският съюз да делегира на трета страна, в случая Турция, правото да защитава правата на кипърските турци.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus