Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Атина: Тактиката на Скопие е протакането

18 Ноември 2008 / 16:11:23  GRReporter
946 прочитания

„Гърция ще се яви в Международния съд в Хага със самочувствие и решителност”, заяви говорителят на гръцкото външно министерство Георгиос Кумуцакос по повод решението на македонското правителство да сезира Международния съд в Хага. Скопие обвинява Атина, че е нарушила член 11 от Временното споразумение между двете страни, подписано през 1995 година, който задължава Гърция да не пречи на евро-атлантическата интеграция на бившата югославска република. 


„Правителството на Груевски първо отхвърли последното предложение на личния пратеник на генералния секретар на ООН посланик Нимиц и като продължава тактиката на протакането се обърна днес към Международния съд в Хага”, се казва още в изявлението на гръцкото външно министерство. Според Георгиос Кумуцакос самата бивша югославска република Македония системно нарушава не само членовете на Временната спогодба, но и основните принципи на добросъседството. „Със сезирането на Международния съд в Хага бившата югославска република Македония още един път доказа, че не търси бързо решение на различията с Гърция по отношение на спора за името така, както предвижда решение 845 от 1993 година на Съвета за сигурност на ООН”, заяви още говорителят на гръцкото външно министерство.


„Правителството научава за толкова важни за националната ни сигурност действия от пресата”, така опозиционната ПАСОК обвини управляващите и поиска да бъде свикан Националният съвет за външна политика. От своя страна македонският външен министър Антонио Милошоски заяви, че страната му е мислила много преди да предприеме това действие и смята, че само така може да защити правата си. Той също така уточни, че сезирането на съда няма нищо общо с необходимостта да се реши спора с Гърция за името на бившата югославска република. В същата насока е и изявлението на международния посредник за уреждането на спора между Гърция и Македония Матю Нимиц, който казва, че е бил официално информиран за решението на македонското правителство, а също че и македонското правителство го е уверило, че много скоро ще назначи нов преговарящ на мястото на Никола Димитров.


 


Междувременно македонският президент Бранко Цървенковски също негодува срещу решението на македонското правителство да сезира Международния съд в Хага, тъй като.... министър-председателят Никола Груевски не се консултирал с него предварително.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus