Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

ООН няма да е върховен арбитър за Кипър

23 Ноември 2008 / 14:11:15  GRReporter
1044 прочитания

            „Организацията на обединените нации си взе урок от грешките на миналото и не се стреми към ролята на арбитър за решаването на кипърския въпрос”, казва бившият австралийски външен министър и настоящ съветник на генералния секретар на ООН по кипърския въпрос Александър даунър в интервю за кипърския вестник „Политис”. Според него преговорите за обединението на острова са много по-обещаващи, отколкото ги виждат самите жители на острова.


            „Като чужденец мисля, че имам по-обективна ощенка за преговорите между кипърските гърци и кипърските турци. Димитрис Христофияс и Мехмед Али Талат свършиха много работа досега. Те не просто работят добре, между тях има химия, има хубава личностна връзка и това ме обнадеждава”, заявява дипломатът. Той подчертава, че и двамата лидери са съгласили в общи линии как да изглежда изпълнителната власт в двустранната федерация и напълно са се съгласили как да изглежда съдебната власт. Постигнали са споразумение за пълномощията на изпълнителната власт, както и за архитектониката на законодателната власт.


„Изпълнителната власт не може да функционира върху аритметичното равновесие, затова лидерите трябва да намерят златното сечение, където в най-голяма степен се удоволетворяват интересите на двете общности. Пълно удоволетворение не може да се търси”, заявява Александър Даунер. Според него самият факт, че говорим за Кипър като бъдеща двустранна федерация вече е изключение от общото европейско право. „Знаем желанието на Атина турската армия да се оттегли от острова. Знаем също желанието на Анкара турската армия да остане там, за да гарантира правата на турското малцинство на острова. Не знаем мнението на британското правителство по въпроса”, подчертава представителят на ООН. Както е известно, Кипър е бивша британска колония и Великобритания е страна по уреждането на кипърския проблем.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus