Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Църквата и Съдът очакват обяснения от игумена

27 Ноември 2008 / 14:11:25  GRReporter
1237 прочитания

Вселенският Патриарх Вартоломей поиска обяснения от игумена на манастира Ватопед – Ефраим. Решението бе взето по време на заседание на Синода на Патриаршията. Наказателна отговорност ще бъде поискана за Ефраим и Арсениос заради поведението им пред парламентарната Комисията по разследването на имотните сделки на манастира.


Началникът на Прокуратурата на Главния съд на Атина Янис Сакелакос даде заповед да започне разследване поради отказа на игумена Ефраим и на монаха Арсений да дадат показания пред Комисията. Двамата монаси ще дадат показания на 5 декември, след като им бе изпратена призовка от прокурора Димитрис Пиеро, който се зае със задачата да проучи защо отказват да дадат показания. Паралелно с това, прокурорът от Висшия съд поръча да бъде започнат процес срещу двамата монаси за морална отговорност.


В сряда пред съда се изправи, за да даде показания Димитрис Пелекис – баща на Катерина Пелеки-Вулгараки, който твърди, че всичко е извършено според закона. Димитрис и Катерина Пелеки имат нотариална кантора, която е обслужвала правно Ватопед. Пелекис заяви, че всички договори са били сключени според закона, а даренията за манастира са започнали през 2005 г. и са приключили през 2007 г., когато е било замесено името на зета на Димитрис Пелекис – бившия министър Георгиос Вулгаракис.


Подчерта, че бившият министър не е знаел нищо за това, но г-н Пелекис призна, че в продължение на години е давал правни съвети на манастира. Г-н Пелекис заплаши със съд всички, които оцапат името му и потвърди, че на никого от семейството му не е давано заплащане.


Прокурорът от Апелативния съд Кириакос Каруцос изпрати на Комисията по разследването данни от движението по сметките в 17 банки, които са свързани с манастира Ватопед и с монасите Ефраим, Арсений, Евдокимос и Варнава. Също така, шефът на прокуратурата към Апелативния съд изпрати документ към Съюза на гръцките банки, за да бъдат отворени сметките на седем лица, които са свързани с далаверите между манастира и държавата. Между тях е и нотариус Катерина Пелеки.


В същото време „замирисва” на скандал и около солунското селце Хортиати – подобен на Ватопедския, свързан с далавери, които лека-полека излизат наяве.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus