Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Ефраим подаде оставка по искане на Вартоломей

28 Ноември 2008 / 08:11:51  GRReporter
1011 прочитания

            Нов епизод в скандала за имотните сделки на светогорския манастир Ватопед се разигра днес във Вселенската патриаршия в Истанбул, където игумен Ефраим бе извикан да даде показания лично от Вартоломей. Монахът, станал известен с банкерските си умения трябваше да отговаря не само за имотните сделки на манастира, които надминават всички граници на човешката фантазия, но и за арогантното си и безочливо поведение пред гръцките депутати. Както grreporter.info вече ви информира, в началото на седмицата Ефраим заедно с помощника си Арсений се пристигнаха в гръцкия парламент с луксозни черни джипове, съпровождани от телохранители, депозираха писмени изявления и демонстративно отказаха да отговарят на въпросите на анкетната комисия, която разследва сделките им.


            След час и половина разговор между Вселенския патриарх и игумена на Ватопед Вартоломей поиска оставката на Ефраим от този пост и Ефраим заяви, че я подава. Той ще се върне в Света гора като обикновен монах. Оставката като документ ще бъде изпратена на Вселенския патриарх в следващите дни, след което ще бъде назначен новият игумен на манастира. Светогорските манастири не са на пряко подчинение на Вселенската патриаршия, но Вартоломей е техен духовен глава.


            Междувременно възмущение у редовите християни предизвикаха кадри, разпространени от телевизионния канал АNТ1, които показват гаража на ватопедския манастир, който струва 200 000 евро и луксозните автомобили, паркирани в него. Във видеорепортажа се виждат и моменти от всекидневието на монасите, които се разхождат в морето със скъпоструващи моторници и ловят риба и се забавляват.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus