Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Преговорите за Кипър във вярната посока

02 Декември 2008 / 11:12:45  GRReporter
1013 прочитания

Преките преговори в Никозия за решение на кипърския въпрос вървят във вярната посока, но все още не са влезли в трудната си фаза, твърди в доклада си Главният секретар на ООН Бан Ги Мун. „Убеден съм, че и двамата лидери Димитрис Христофияс и Мехмед Али Талат ще продължат с редовните си срещи и ще продължат да бъдат ангажирани с намирането на компромис” заяви Бан Ги Мун. Той повтори своята позиция, че „основата за разрешението е двуобщностна федерация”.


В доклада си Главният секретар на ООН предложи на членовете на Съвета за сигурност да одобрят още шест месеца присъствие на умиротворителните сили в Кипър (УНФИКИП). Той преценява, че военното положение по земя е „спокойно и стабилно” и поздрави двете страни за тяхното решение да забранят главните си военни упражнения, като заяви, че политическата атмосфера на острова се е подобрила.


Междувременно вестник „Етнос” съобщи, че Държавният департамент на САЩ основал специална каса в американското посолство в Никозия, която се занимава с „чувствителни политически дейности” в Кипър и се контролира от американския посланик. Това се прави чрез програмата Bi-Communal Support Program (BSP), която се представя като една безобидна и за която се предполага, че е свързана с образованието, професионалното развитие и обучението на млади лидери. „Етнос” обаче твърди, че програмата всъщност се използва като инструмент за налагане на американската външна политика.


Разкритието за това се дължи на американски документ, който е характеризиран като „чувствителен” и е подписан от бившия посланик на САЩ в Никозия Майкъл Клосон. Гръцкото издание смята, че документът е бил цензуриран и в крайния му вариант се съдържат данни за терористичните организации в Гърция и провеждането на Олимпийските игри в Атина, по въпроса с името на Македония, за плана Анан и за заплахите срещу кипърски политици, за срещите на гръцки и кипърски министри на външните работи с Колин Пауел и Кондолиза Райс, както и споразуменията на САЩ с Абдулах Гюл по теми свързани с Кипърския въпрос и войната в Ирак.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus