Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Константинка пречеше на някого

03 Януари 2009 / 14:01:42  GRReporter
1838 прочитания

    Мая Дичева работи заедно с Константина Кунева като чистачка във фирмата „Икомет”. „Приятелки не сме били, но се познавахме добре”, признава тя и си спомня с много хубави чувства за колежката си, която сега лежи с тежки изгаряния в интензивното отделение на атинската болница „Евангелизмос”. В разговор с Мария Спасова Мая Дичева припомня  събитията, довели до фаталната нощ на 23 декември, когато Константина бе залята с киселина.


-         От колко години работите във фирмата „Икомет”?


-         От 5 години, започнахме работа заедно с Константинка. В първите години и нашата работа, и отношенията работник и фирма бяха по-нормални, в смисъл, че заплащането съответваше на часовете, в които работихме. Допълнителният труд също се заплащаше, след година-две започнаха някои промени, които не бяха изгодни за работника.


-         Какво точно се случи след първите две години?


-         След първите две години започнаха да ни предлагат документи, които не бяха попълнени и трябваше да ги разпишем, в които се оказа, че минаваме на по-малко работни часове. Заплащането ни е за по-малко часове, но часовете, които работим остават същите. За да няма гласове, които да търсят правата си, започнаха и много уволнения. За да се породи един страх у жените, които работят вътре да не вдигат глас и да приемат всичко, което им се поднесе.


В случая с Константина се опитаха да я уволнят без да знаят, че тя е член на профсъюзна организация, деен член, и тя отказа. Което породи една голяма контра между Константина и работодателя. Оттам нататък всички, които посмяха да подкрепят Константина, бяха вече уволнени. На следващия ден ги кани фирмата и им казва, че вече са освободени от работа. Породи се един страх у всички да не изгубят работата си. Всички са дошли, за да изкарат пари или издържат семейство в чужбина, защото работят много чужденки, не само българки. Има рускини, албанки, много гъркини, които са на същото положение, в което сме всички останали. Всички се страхуват за работата си, всички се страхуват за парите, които взимат. И съответно се породи един страх, едно мълчание. Всички знаехме, че не е редно, но мълчахме.


-         Какво се опита да направи Константинка?


-         Константинка се опита да даде гласност на правата на всяка една от нас, което я изолира от всички останали. Но тъй като беше един човек, който е изключително толерантен и знаеше, че ще навреди, ако говори с нас, ако бъде видяна да говори с нас, избягваше сама да прави контакт с която и да е от нас. Което я изолира от всички жени. Това обаче не й попречи да държи страната на жените и да се опитва да докаже истината. Започна да води дела с фирмата. Тези дела бяха отлагани от фирмата за две години, точния период не мога да кажа, по вина на фирмата се отлагат делата. Наскоро пак е имало насрочено дело, което се е отложило. Но тъй като това протакане не може да продължава безкрайно, настъпва момента, в който ще се проведе едно такова дело. И ако Константина спечели едно такова дело, печелим и всички останали и фирмата е длъжна да ни изплати обезщетения. Което ще рече, че фирмата няма сметка да се състои това дело. Защото то дефакто засяга и осигуровките, които получаваме като работнички. В началото имахме тежки осигуровки, но когато се намалиха часовете, за които се водим на работа, осигуровките станаха минимални. Тук в Гърция, нещата са различни, защото осигуровките, които се плащат в неделя са различни от тези през седмицата. Тези осигуровки даже мисля, че не се и плащат вече, но това трябва да го докаже съответната инстанция. Всички стари жени ги изолираха да не работят в неделите, сложиха новите жени да работят в неделите и те съответно не им се заплащат като работен неделен ден, а като обикновен работен ден. Всичко това е в ущърб на фирмата.


-         Вие лично имате ли обяснение за покушението срещу Константина? Защо? Каква е причината?


-         Ако се стигне до дело и всичките тези неща излезат наяве, фирмата ще трябва да заплати едно много голямо обезщетение и оттук нататък да заплаща на работниците това, което им се полага, осигуровките, които им се полагат. Няма интерес фирмата да плаща такава сума. Така че интересът е много голям, в смисъл финансовия интерес. На някой пречеше. А мотива за всички е ясен. Всички, които са били наоколо и инстанциите, в които е ходила Константина.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus