Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Циганско лято за гръцко-американските отношения

04 Януари 2009 / 18:01:27  GRReporter
1152 прочитания

Непосредствената цел на гръцката дипломация след встъпването в длъжност на новата администрация на Барак Обама е затоплянето на отношенията между Атина и Вашингтон, пише в днешния си брой вестник „Елефтерос типос”. За отношенията между двете страни 2008 година беше катастрофална след като Гърция упражни правото си на вето и въпреки желанието на Съединените щати не позволи Македония да стане член на НАТО. Костас Караманлис все още продължава да плаща цената на ветото – Гърция престана да бъде стратегически партньор на САЩ на Балканите, интересът на американците за инвестиции в Гърция е нулев, Вашингтон притиска Атина да си плати дълговете, като например тези към американските фармацефтични компании, а премахването на американските визи за гръцките граждани все още е цел-мечта.


Инициативата за затоплянето на отношенията обаче трябва да дойде от самата Атина, поради силно пострадалия имидж на Гърция зад океана. Америка смята, че днешното гръцко правителство е нестабилно и не си заслужава да бърат правени опити за установяване на дългосрочни партньорски отношения с политици, които скоро няма да са на власт. Въпреки прехваленото приятелство между Барак Обама и гръцката диаспора в Америка, която го подкрепи безрезервно по време на кандидат-президентската му кампания, за новия обитател на Белия дом то ще има много по-малка тежест, отколкото ако Гърция реши да изпрати контингент в Афганистан, например. Нещо, което Атина в никакъв случай не би допуснала. Така че трезвите оценки са – въпреки привидното затопляне дистанцията няма да се преодолее само с повърхностни инициативи.


В знак на добра воля Атина се готви да върне посланика се във Вашингтон Александрос Малиас, който най-вероятно ще стане главен секретар във външно министерство. На негово място ще бъде изпратен сегашният гръцки заместник-посланик в Брюксел Василис Каскарелис. Атина също така се надява Вашингтон също да прояви гъвкавост и да смени своя посланик Даниел Спекхард, който никак не се харесва на сегашното ръководство на гръцката дипломация. Като използва председателството на ОССЕ Гърция има амбицията активно да се намеси в района на Грузия, Абхазия и Осетия – район, от който и САЩ се интересуват активно с цел намаляване на руското влияние там. Как обаче Атина ще се окаже партньор на Вашингтон в размирния район при все по-силната си енергийна зависимост от Русия?


Гръцката дипломация вече оценява като много трудно организирането на среща на високо равнище в Атина на страните-членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Тя беше изтъквана като идеалния повод Димитрий Медведев и Барак Обама да седнат на една маса още тази пролет. Причините са много и не на последно място това е тероризмът вътре в Гърция, който много скоро се очаква отново да бъде разигран като карта в отношенията между двете страни.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus