Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Ремонтът на кабинета – последният шанс за политическото оцеляване на Караманлис

07 Януари 2009 / 15:01:55  GRReporter
1098 прочитания

            Правителственият говорител Евангелос Андонарос обяви днес дългоочаквания ремонт на гръцкото правителство, който политическите анализатори определят като последния шанс за политическото оцеляване на Костас Караманлис. Непрекъснато спадащият рейтинг на управляващите все повече приближава датата на изборите и промените в кабинетът изглеждат като възможност тази тенденция да се спре. Вътре в Нова демокрация все повече политици се замислят за това как ще изглежда партията в епохата след Костас Караманлис, а сегашният външен министър Дора Бакояни не крие амбициите си да заеме мястото му.


            В една такава обстановка обявените днес персонални промени в кабинета изглеждат твърде закъснели, или поне това показват проучванията на общественото мнение, според които повечето гърци не са склонни да променят отношението си към управляващите след тези промени. Медиите ги характеризират като промени с ограничени изненади. Най-важното събитие безспорно е оттеглянето на финансовия министър Георгиос Алогоскуфис от правителството, който в продължение на почти 10 години бе сред най-приближените на гръцкия премиер. Неговото място в министерството на финансите и националната икономика се заема от Янис Папатанасиу.


            Второто голямо събитие в оповестения днес ремонт на правителството е назначаването на Андонис Самарас за министър на културата. Като ново лице в кабинета той със сигурност изживява собствената си политическа пролет. Андонис Самарас, отцепникът от Нова демокрация, прекият виновник за падането на правителството на Константинос Мицотакис в началото на 90-те години и създател на несъществуващата вече Политическа пролет, със сигурност е интересен политически ход на премиера Караманлис за неутрализирането на влиянието на семейство Мицотакис в партийните редици, който обещава да внася динамика в и без това интензивния напоследък гръцки политически живот.   


            Останалите промени в кабинета са по-скоро козметични. Досегашният министър на транспорта и телекомуникациите Костис Хадзидакис, който има зад гърба си успешното приватизиране на ОТЕ и един многообещаващ старт за авиокомпанията „Олимпик” поема министерството на развитието. Досегашният министър на туризма Арис Спилиотопулос поема врящия в момента казан на образованието, а досегашният министър на образованието Еврипидис Стилианидис поема транспорта и телекомуникациите. Местата си запазват ключовите министри на външните работи Дора Бакояни, на вътрешните работи Прокопис Павлопулос и на отбраната Евангелос Меймаракис.


            Новите членове на правителството ще се заклеят пред президента на републиката утре в 11,00 часа, а в 12,00 е първото заседание на новия кабинет.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus